Filosofar

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel
Inici Psicologia Els processos psicològics El procés de la sensació

El procés de la sensació

Quan parlem de sensació normalment ens referim al fet d’entrar en contacte amb el món a través dels sentits externs (sento cantar una oreneta, veig un núvol,…), però també a les impressions que rebem del nostre interior i que tant poden ser estats anímics (em sento trist,…) com la informació que ens proporciona el nostre organisme (sento mal de panxa,…). A través de la sensació entrem en contacte amb el nostre medi i ens hi acomodem, però què fa falta per poder veure, tocar,…?

Podem resumir el procés de la sensació dient que els estímuls són captats pels òrgans dels sentits i, de manera gairebé simultània, es transmeten al cervell, on es transformen i són experimentats com a sensacions… Però el procés no és tan senzill. Primer, perquè un agent exterior funcioni com a estímul ha de ser escaient a l’òrgan sensorial que el rep. Així, la retina de l’ull humà pot ser excitada per les ones electromagnètiques de la llum visible, però no capta la llum infraroja i la llum ultraviolat, que també són ones electromagnètiques. D’altra banda, un estímul és escaient si acompleix determinats requisits quantitatius. Un so molt suau, una llum molt feble o partícules de pols al damunt de la pell no exciten els nostres sentits. Aleshores diem que aquests factors no han passat el llindar necessari per estimular els nostres sentits i tenir-ne consciència.

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.