Filosofar

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel
Inici Pretextos per filosofar Dilemes filosòfics Fal·làcies Fal·làcies no formals d'ambigüitat. Equívoc i amfibologia

Fal·làcies no formals d'ambigüitat. Equívoc i amfibologia

Apareixen en raonaments, la formulació dels quals conté paraules o frases anbigües, els significats dels quals oscil·len i canvien de manera més o menys subtil en el curs del raonament i, per tant, el fan fal·laç. Les fal·làcies d'ambigïtat són:

Fal·làcia per equívoc


Quan la ambigüitat depèn del significat confús de les paraules.

Fixem-nos en la paraula "home", per exemple. Sembla que es tracta d'un concepte "unívoc", ja que només pot aplicar-se als animals racionals... Però si parem una mica d'atenció, ens adonem que "home" pot predicar-se, unes vegades, de qualsevol animal racional, d'altres, només d'una part d'aquests, els mascles. Si el context on apareixen aquests termes és un raonament, cometre'm la fal·làcia per equívoc.

Només l'home és racional
Cap dona no és un home
______________________________
Cap dona és racional

Amfibologia


Quan la ambigüitat depèn del significat confús de la frase sencera o, en el cas d’un raonament, de l’ambigüitat de les premisses.

L’exemple clàssic d’amfibologia es relaciona amb Cres i l’oracle de Delfos. Cres, rei de Lídia, planejava una guerra contra el regne de Pèrsia. Com era un home prudent, no volia arriscar-se a emprendre una guerra sense tenir la seguretat de guanyar-la. En consultar a l’oracle de Delfos sobre la qüestió, va rebre la resposta següent: «Si Cres emprèn la guerra contra Pèrsia, destruirà un regne poderosos.» Encantat amb aquesta predicció, Cres va iniciar la guerra i va ser ràpidament derrotat per Cir, rei dels perses. En desencadenar la guerra, Cres va destruir un poderós regne: el seu propi!

Inici Pretextos per filosofar Dilemes filosòfics Fal·làcies Fal·làcies no formals d'ambigüitat. Equívoc i amfibologia

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.