Filosofar

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel

Religió

Religion

Ciceró deriva la paraula religio del verb actiu relegere ("observar atentament", "tornar a llegir"). Entén per religió l' "acurada observança i la guarda exacta de tot el que pertany al culte dels déus". Aquesta observança acurada i sempre renovada és l'oposat al negligere (no atendre, descuidar, tractar una cosa amb negligència).

Lactanci deriva la paraula religio del verb transitiu religare ("relligar", "lligar"). La religió és el "vincle de la pietat" que enllaça a Déu amb els homes (relligament).

El bisbe Agustí parla també de la derivació del verb re-eligere, ("tornar a triar").

Tomàs d'Aquino recull les tres derivacions abans esmentades de la paraula a partir de relegere, reeligere o religare, les tres són vàlides per a ell unides entre si: la religió estableix pròpiament l' "ordenació a Déu". Déu és l'ésser al qual hem d'estar units abans que res com a principi indispensable (idea de Lactanci), al qual també estem obligats a triar tendint sempre cap a Ell com la nostra meta última (Ciceró), i al qual estem obligats a buscar i recuperar després d'haver-lo perdut pel pecat (Agustí).

Però aquest terme no és només un terme exclusiu dels creients (siguin de la confessió que siguin). La idea d'una actitud religiosa és un patrimoni de qualsevol ésser humà que entengui la vida com un procés d’aprenentatge, de conversió i de compassió. Aprendre i assimilar allò après (relegere) requereix de l'observació atenta de la pròpia vida, de les seves circumstàncies, dels hàbits propis i dels prejudicis propis també. Només quan fem això, estem en disposició de convertir-nos en els autèntics protagonistes de la vida que vivim. Això provoca el naixement a una nova condició. Descobrim què representa ser lliure, perquè ens adonem que viure la vida que volem significa també triar la vida que volem viure (reeligere). I només la conversió a una vida nova permet establir uns vincles nous (religare) amb el nostre voltant (compassió), uns vincles que no es fonamenten en el comerç de bens, d'idees o de persones.

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.