Filosofar

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel

Intel·ligència

Inteligencia

L'etimologia o etimologies, perquè sembla que no està clara, del terme intel·ligència són totes interessants. Intel·ligència pot venir  d'intus legere, “llegir dintre”, un privilegi de l’ésser humà. Però per complicar una mica, us diré que Intus legere també pot significar “escollir entre”, o que el terme intel·ligència pot derivar d'inteligere, que significa "llegir entre línies"... Us convido a reflexionar una mica sobre aquests origens diversos. Us avanço que, a través de símbols i d’imatges, els humans podem convertir els problemes en quelcom abstracte, els podem  “manejar” –si la paraula és permesa– amb molta més llibertat fins que, de sobte, sorgeix l’acte creatiu, aquell que ens ajuda a elegir l’opció correcta...

Per cert, què és una opció correcta? D'acord..., avui no ens ficarem en aquest camí, però us convido a pensar la relació entre "opció correcta" i creativitat i intel·ligència. I us diré nomes que, segons hem vista abans, la intel·ligència és allò que fem quan no saber què fer. Dit així sona una mica estrany però tots vivim en un món i ens hi adaptem. Adaptar-nos significa aprendre a respondre. Però les respostes apreses són rígides, són respostes estereotipades a situacions repetides i “sabudes”. Què passa quan la situació és nova i canviant? Què fem davant d’un problema o d’una dificultat? Quina resposta podem donar llavors? No n’hi ha prou amb allò après, cal innovar, cal inventar una resposta nova… Aleshores entra en funcionament la intel·ligència.

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.