Filosofar

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel

Què és això de l'Areté?

Odisseu i AretéActualment traduïm el terme areté amb la paraula "virtut", però per ser més fidels al seu significat originari hauríem de dir "excel·lència". I què significa "excel·lència"? Tota funció natural que se realitza perfectament (i no només les aptituds pròpiament morals) és una areté, una virtut. Així, per exemple, per Aristòtil (segle IV aC), la virtut (areté) de l'ull és veure bé, la del cavall és córrer i saltar bé. Però quina era l'areté d'un ésser humà?

A la societat grega arcaica (segles VIII-VII-VI aC), el poder era a mans de terratinents constituïts en castes hereditàries. Tot i que seva força era econòmica i militar, la justificació del seu poder poder era moral: s’anomenaven ‘‘ben nascuts’’ (eupatrídai) i ‘‘cavallers’’ (hippeís), i es consideraven els ‘‘millors’’ (áristoi). Solament els aristoí posseïen l'aristos (superioritat), i reivindicaven la seva descendència d'antics llinatges emparentats amb déus (eugenos). Es dedicaven a l’oci, a l’esport i a la guerra, a assolir l'areté (l'excel·lència) i a exercir la justícia...

aquiles hectorL'areté, contínuament havia de ser posada a prova i la forma de fer-ho era afrontant els conflictes (agon); i un dels conflictes més importants per manifestar l'areté era el combat singular entre dos herois (aristeia). A la Il·liada apareixen escenes en què els combatents, fins i tot, s'aturen en mig de la batalla per contemplar un combat singular. I és que l'areté no es perd per perdre un combat, la deshonra arriba quan es rebutja l'oportunitat de posar-la a prova. Així que la virtut formava part de la disposició natural dels aristoí, era el seu “pedigrí” particular i els feia ser diferents a la resta de mortals. I per això el dret a decidir sobre el futur del grup també era seu, d'aquí ve el terme "aristocràcia" (el govern dels millors).

En el segle V aC, amb l'arribada de la democràcia a Atenes i l'aparició de la primera generació de sofistes, es qüestionen molts valors tradicionals. Així, l'areté deixarà de ser considerada un senyal de classe per ser una capacitat que es pot aprendre i que permet a tot ciutadà participar en la vida de la seva ciutat i, d'aquesta manera, aconseguir l'èxit personal... Però aquesta és una altra història...

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.