Filosofar

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel
Inici Història de la filosofia Filosofia moderna Montesquieu. L'esperit de les lleis

Montesquieu. L'esperit de les lleis

MontesquieuNo tots els pensadors del segel XVII estan d'acord en considerar que l'origen de la societat és resultat d'un pacte, d'un contracte. Montesquieu (1689-1755) és un dels pensadors que més esforços realitza per comprendre, des dels pressupostos il·lustrats, la realitat política i social. Considera que l'origen de la societat no és resultat d’un pacte, com assenyalaven Hobbes o Locke, sinó d’una necessitat natural en l’ésser humà. A més, indica que l’objectiu de l’estat és garantir la llibertat dels ciutadans i l’assoliment del benestar col·lectiu.

Montesquieu és, juntament amb John Locke, un dels pensadors de l'organització política i social sobre les quals es recolzen les societats modernes. A la seva obra més important, L'esperit de les lleis, Montesquieu es manifesta partidari de la democràcia parlamentària , del liberalisme i de la separació de tres tipus de poder: el legislatiu, el judicial i l'executiu, fonament de tota democràcia.

Al llibre realitza un estudi comparatiu de diferents legislacions i de la seva relació amb les condicions climàtiques, geogràfiques, econòmiques, religioses i culturals. I conclou que és l'ésser humà, determinat per aquestes condicions, i no Déu, el responsable d'establir unes legislacions justes que garanteixin aquest benestar i aquesta llibertat. L'esperit de les lleis també es mostra decididament contrari a l'esclavisme.

En oposició a Hobbes, considera que la garantia de la justícia i la llibertat depenen de la independència que assoleixin i de l’equilibri a que arribin tots tres tipus de poder, ja que “tot estaria perdut si una sola persona tingués els tres poders”. Aquesta concepció va afavorir la paulatina transformació dels súbdits en ciutadans i va preparar l’ambient per a la revolució francesa, sent la doctrina política més influent en els segles posteriors.

El llibre, que va inclós a l'Índex de llibres prohibits per l'Església catòlica, rebrà una ràpida difusió per Europa. A la Gran Bretanya serà molt valorat i el seu autor guanyarà un gran prestigi. Fins i tot la seva obra inspirarà els autors de la Constitució de 1791, la primera experiència d'un règim liberal a França que fa de França una monarquia constitucional on el rei esdevé representant de la soberania de la nació.

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.