Filosofar

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel
Inici Filosofia Quina cosa és la realitat Prototipus i tipicitat

Prototipus i tipicitat

Com es formen els conceptes? Podem evitar la dificultat de produir definicions presentant alguns exemples típics.

3exemples

En principi sembla un bon mètode, perquè és fàcil agafar les semblances que acumulen els casos particulars i que ens permeten entendre allò que és més típic. Però basta reflexionar una mica per adonar-nos que el sistema no és del tot fiable. Es limita a donar una idea general del fenomen, suggerint alguns comportaments que, en tant que típics d’una relació d’amistat (suposo que ja t’havies adonat!), no són per això necessàriament sempre presents. Al cap i la fi, encara que moltes parelles d’amics ho fessin present, no sempre i no tothom passa el seu temps fent-se abraçades.

Què és el que fem, de fet, quan donem significat a una paraula com amistat? Pensem en una sèrie de comportaments, triem trets típics del concepte en qüestió, sense la pretensió d’arribar amb això a una definició exhaustiva. Per als fins de la vida, en el fons, és suficient amb distingir un amic d’un enemic, o a un amic autèntic d’un de falç, i la sèrie d’una sèrie de semblances de família entre diversos exemples sembla suficient per garantir-ho.

Més que conèixer amb exactitud el significat de les paraules, importa saber-les usar de manera dúctil i flexible, encara que al preu d’un cert grau d’aproximació.. Per a la ment conta això que és típic, és a dir, això que és freqüent, però no sempre, present, encara que al preu d’un fort grau d’incertesa quan tractem aspectes poc típics. Una gallina, per exemple, és un ocell? I un pingüí? Un tomàquet és una fruita o una hortalissa? Son preguntes quasi absurdes des d’un punt de vista científic, però vàlides des d’un punt de vista psicològic. Ningú, en efecte, quan s’imagina un ocell qualsevol, tria la imatge d’un pingüí. Quina cosa és, en efecte, un ocell? Una criatura petita, dotada d’ales i de cola, que canta, posa els ous sobre un niu i sobretot vola. Un canari o un àguila són prototipus òptims, mentre que la desgràcia del pingüí és la de ser, com la gallina, poc típic.

Breument: el nostre mode de pensar, de donar significat a les paraules, es fonamenta en estereotips. Per a la ment, d’una banda, un objecte pertany a una classe si, de manera general, és similar a la imatge mental del prototipus; de l’altra, qualsevol objecte d’una classe ha de ser semblant, de manera general, a l’estereotip mental. Un animal es tant més ocell quant més similar al canari és.

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.