Filosofar

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel

La idea de causa

La tendència mental a trobar la causa de qualsevol fenomen és tan forta que sembla quasi instintiva.

Raonament 1. A la llista dels 10 homes més rics del món 8 tenen un cognom que comença per una lletra que es troba entre la A i la K: Gates, Buffett, Allen, Albrecht, Kampras, Ellison, Alsaud, Helu. Per tant, les probabilitats d’èxit són majors per les persones amb un cognom que comença per lletres que van de l’A a la K.

Raonament 2. Avui és el dia de l’examen. M’he d’en recordar de no trepitjar les línies de la borera, o l’examen m’anirà malament. Estic segur perquè la última vegada ho vaig fer i l’examen va anar bé mentre que a l’anterior vaig trepitjar i l’examen va anar malament.

causalidadEls dos raonaments tenen en comú la utilització equivocada de la idea de causa, és a dir, la creença en un tipus de connexió necessària entre dos coses o esdeveniments, que, donat el primer, se segueix obligatòriament el segon.

La tendència mental a trobar la causa de qualsevol fenomen és tan forta que sembla quasi instintiva. És probable que raons evolutives hagin programat l’ésser humà per veure causes precises en qualsevol estranya coincidència perquè, igual el simple moviment d’una planta podria significar la presència d’un depredador.

La suggestió alimentada per coincidències aparentment sorprenents és un fort ressort psicològic, capaç de superar qualsevol criteri racional. A més, les falses creences, els estereotips i les supersticions són capaces d’autoalimentar-se. De fet, tendim a no parar atenció als comportaments que no són coherents amb la creença supersticiosa, considerant-los poc rellevants o excepcionals. Però les causes, per autèntiques o falses que siguin, existeixen veritablement o són, en qualsevol cas, la manera com interpreten els fets?

Hume, un filòsof del segle XVIII considera que tots els continguts de la nostra ment provenen de l'experiencia. Segons ell, qualesevol idea és còpia d'alguna impressió o sentiment precedents; i, afegeix, que on no podem trobar cap impressió, és segur que no hi ha cap idea. Analitzant la noció de causalitat, assenyala que entre allò que anomenem causa i allò que considerem el seu efecte establim una mena de connexió necessària, però que aquesta idea de connexió necessària no prové de l'experiència sinó de l'habit i del costum.

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.