Filosofar

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel

La idea de temps

Dali_tempsQuina cosa és el temps? Ja deia Sant Agustí en el segle IV “si ningú m’ho demana, sé què és. Si vull explicar-lo a algú que m’ho demana, no ho sé”.

Com podem representar el pas del temps? Quina cosa és el temps? Ja deia Sant Agustí en el segle IV “si ningú m’ho demana, sé què és. Si vull explicar-lo a algú que m’ho demana, no ho sé”.

Sembla que el temps és allò que tothom coneix però ningú pot explicar. Es pot objectar que aquesta afirmació val només pel temps subjectiu, privat i individual, però que no és cert per al temps autèntic, aquell temps objectiu que transcorre independentment de nosaltres i que es mesura amb el rellotge.

La cosa no és tan senzilla. Perquè també sobre l’existència del temps objectiu es discuteix des de fa segles. En primer lloc considerem la possibilitat de mesurar el temps objectiu. És veritat, un any correspon a una volta completa de la Terra al voltant del Sol, així com el dia és degut a la pròpia rotació de la Terra. Però sorgeix una qüestió: existeix el temps al ser mesurat pel moviment del Sol o existeix el moviment del Sol que mesura el temps? Sembla un joc de paraules, però la qüestió és seriosa, perquè totes les definicions i les mesures del temps científic i objectiu es redueixen sempre a ser mesures del moviment d’objectes. Però qui ens assegura que el moviment dels objectes amb els quals mesurem el temps es produeix de manera i per consegüent in temps regulars?

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.