Filosofar

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel

La idea de realitat

 

Muller-Lyer

L’error de les línies horitzontals i verticals ens porta a pensar en la gran quantitat de situacions quotidianes que el poden reproduir ja que els mobles, les cases, els objectes en general es construeixen en bona part segons esquemes geomètrics... Com podem estar segurs que moltes o totes les nostres percepcions no són il·lusions d’aquest tipus? Haurem d’admetre que tots vivim en un món en què les línies horitzontals semblen sempre més llargues que en la realitat.

I arribat aquest punt també la idea de realitat entra en crisis. Considereu, en efecte, que si no us hagués fet notar aquest estrany fenomen, mai us hauríeu adonat tot sols. I si això és així, qui ens assegura que no hi hagi d’altres? No ho podem saber simplement avaluant allò que veiem. No ens podem fiar cegament de les nostres capacitats avaluatives i hauríem sistemàticament de mesurar allò que veiem i confrontar-lo amb les nostres dades visuals. El que no és, òbviament, possible.

La realitat no és una dada, externa i estranya al subjecte, sinó una cosa que al menys en part ve construïda. La imatge que tenim es basa en part en la informació que arriba de l’ambient; en part, és també fruït d’una reelaboració mental, és una reconstrucció, una representació de la ment: el món que veiem és un escenari que està dins de nosaltres. La pertinença a la realitat d’aquesta activitat imaginativa no deriva de la pretesa superposició de la fotografia mental a la realitat externa.

Què significaria ser o sentir com un animal? No es tracta només d’una qüestió filosòfica sinó d’un problema autèntic. En realitat, no només l’estat de consciència que deriva de ser un animal ens serà per sempre aliè, sinó que tampoc podrem mai experimentar la seva forma específica d’experimentar el món. Cada espècie viu en la seva pròpia realitat, condicionada per la particular estructura biològica dels seus òrgans dels sentits. Aquesta realitat és, en bona mesura, incomunicable. El cas típic és el rat-penat, que percep la seva realitat a través d’un sonar, és a dir, percep la reflexió dels ultrasons que reboten en els objectes situats en un cert radi.

 

Sistema_perceptiu

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.