Filosofar

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel

La idea d'atzar

Qualsevol sèrie numèrica producte de la nostra fantasia pot quedar compresa dins d’una regla matemàtica, probablement molt complexa, capaç de descriure la llei constitutiva i de preveure la seva continuació.

dr_quantumAixò significa que no existeix el desordre? Quan la vostra mare us reprova perquè heu deixat la vostra habitació desordenada, li responeu que on ella veu confusió vosaltres trobeu un ordre particular. És probable que l’argument no obtingui molt d’èxit però si és veritat que l’ordre no és una dada objectiva de la realitat, sinó un criteri mental, és també veritat que a la nostra ment el mecanisme que busca regles, normes,... està sempre en funcionament.

Busquem ordre i coherència encara que sigui molt difícil descobrir-la. Penseu per exemple com funcionen les profecies de Nostradamus o la recerca obsessiva i inútil de buscar ordre en el joc de la loteria. O penseu en la manera com reescrivim la nostra vida acceptant els fets que confirmen la imatge que volem projectar de nosaltres mateixos i rebutgem aquells fets que no li fan honor. O penseu finalment en la idea que la història es repeteix. En tots aquests casos imposem un ordre als fets tot i que tenim fortes raons per sospitar un domini de l’atzar.

Però què és llavors la realitat, tot i que ens capfiquem en ordenar-la, en fer-la a la nostra mida? Un gran repte a la nostra percepció de la realitat ens la proporciona la física quàntica. El món no funciona com ens sembla.

L'experiment de les dues ranures

El Doctor Quantum ens ho demostra amb dos experiments:

  • l'experiment anomenat de les "dues ranures". Aquest experiment, fet per primera vegada per Yaung en 1801, mostra el caràcter ondulatori de la llum.

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

  • L'entrellaçament (en anglès entanglement) és un fenomen quàntic, sense equivalent clàssic, en el qual els estats quàntics de dos o més objectes s'han de descriure fent referència als estats quàntics de tots els objectes del sistema, fins i tot si els objectes estan separats espacialment. Això duu a correlacions entre les propietats físiques observables.

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

El gat d'Schrodinger

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

L'univers elegant

L'univers elegant és un llibre de Brian Greene on explica com les grans teories de la relativitat i de la mecànica quàntica, que van transformar la nostra interpretació de la natura durant el segle XX, ens han conduït al problema de la física d'avui dia: la recerca d'una llei que unifiqui a totes les altres, una llei que Einstein va perseguir en va durant trenta anys ia la qual es denomina teoria de supercordes. Aquesta teoria vindria a unificar aquests dos grans pilars de la física actual, el quàntic i el gravitacional, en suposar que tot el que succeeix en l'univers sorgeix de les vibracions d'una única entitat: microscòpics llaços d'energia que es troben en l'autèntic nucli de la matèria i que habiten en espais de dimensions superiors a les quatre de l'espai-temps einsteiniana.

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

 

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.