Filosofar

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel

Un mal ambient (II)

dos monsEncara que molts poders econòmics i polítics no ho vulguin reconèixer, poques persones dubten que el ritme de creixement del consum es insostenible i no pas a llarg termini. L’única alternativa a la situació actual és, per tant, aconseguir un món més sostenible, que implica com a primera mesura la reducció del consum, que esta esgotant i destruint els recursos del nostre planeta.

Les qüestions mediambientals no són només danys inevitables del desenvolupament i del benestar, no s’han de reduir únicament a problemes econòmics i tècnics. La nostra relació amb els altres éssers vius i amb la naturalesa té una importància moral. És imprescindible formular una ètica del medi ambient. Quins haurien de ser els criteris bàsics per regir-la?

 • La diversitat de la biosfera, a més de ser valuosa per si mateixa, es necessària per a la pròpia supervivència humana. Per tant, cal vetllar pel manteniment de les espècies i dels ecosistemes.
 • Tant la població humana com la dels animals produïts exclusivament per a la satisfacció de les necessitats humanes constitueixen avui una amenaça per a l’equilibri dels ecosistemes. Son necessàries mesures encaminades a l’equilibri sostenible com ara el control de la natalitat i el canvi de dieta del Primer Món, sobretot l’excessiu consum de carn. Sabieu que els pets de les vaques son responsables del 5,75 % de les emissions mundials de C02?
 • compradora compulsivaEs necessari canviar els hàbits culturals econòmics i socials que es basen en el model cow boy i apostar per un consum responsable compatible amb el principi de Hans Jonas, un filòsof alemany (1903-1993), que al seu llibre El principi de responsabilitat, ens parla dels drets de les generacions futures. Segons ell, els humans som els únics éssers de la Terra responsables dels postres actes i, per tant, de les conseqüències que se’n deriven. Com que el nostre poder sobre la natura es tan gran que pot produir efectes irreversibles, aquestes conseqüències afecten inevitablement les generacions futures; per Això som responsables del mal que els podem fer. A partir d’aquesta reflexió, anuncia el que anomena l’imperatiu ecològic: «Obra de tal manera que els efectes de la teva acció siguin compatibles amb la permanència d’una vida humana autentica sobre la Terra».
 • L’actual ritme de creixement de moltes economies és insostenible per a la pròpia supervivència; per això cal plantejar models alternatius que siguin perdurables en el temps, com ara l’anomenat creixement sostenible o, fins i tot, el decreixement
 • Abans de prendre una decisió respecte d’aquelles accions que, encara que reportin beneficis per als humans, són perjudicials per al medi ambient, cal analitzar-les des del punt de vista ètic.
 • Les accions que son perjudicials per al medi ambient (per a l’ aigua, l’aire, els éssers vius o el paisatge) i no responen a cap necessitat són èticament negatives. També són reprovables el malbaratament, el consum innecessari o la destrucció indiscriminada.

Totes les conductes que suposen reciclar i estalviar recursos, reparar i reutilitzar són èticament positives.reciclatge

 • L’ús d’uns mitjans de transport o uns altres, el consum d’unes formes de lleure o unes altres no resulten èticament innocus. L’ús incontrolat del cotxe particular, els esports que impliquen grans consums de carburants fòssils o la destrucció del paisatge no són conductes èticament neutres.
 • En els projectes de les accions humanes, s’han de considerar els interessos dels éssers humans actuals, però també els de les generacions futures.
 • Cal valorar positivament tot allò que tendeixi al manteniment dels espais i paratges apreciats per la seva bellesa o singularitat.
 • Cal evitar, sempre que es pugui, allò que contamina o fa augmentar les deixalles.

aritmeticaQuants triangles hi ha?

En el següent diagrama, quin és el nombre màxim de triangles que es poden distingir? Pista: són molt més de 10. No ho sembla... Les matemàtiques ja tenen això. Ens obliguen a "mirar amb atenció", d'això els grecs en deien "teoria" i ens mostren que l'amplitut de mires per resoldre els problemes és una condició necessària i que la part es troba sempre en íntima relació amb el tot.

triangles

A més, quan mirem amb atenció podem adonar-nos que el mateix pot ser moltes coses quan acceptem que pot ser així. La nostra qualitat de vida no ha de veure's perjudicada per consumir menys, per reciclar o per adoptar actituds ètiques responsables i respectuoses amb el medi ambient. Podeu formar amb les peces de la creu grega un quadrat?

jocsGuanya tot el que puguis

Segur que heu jugat algun cop a 3 en ratlla... Ara ho farem tots plegats!

aportacionsEl dia de la Terra (Earth Day)

El dia 22 d'abril se celebra el dia de la Terra... Busqueu informació a internet i contesteu les preguntes següents:

 1. Quan es va celebrar per primer cop?
 2. Qui va ser el seu promotor?
 3. Què és l'EPA (Agència de protecció mediambiental)?
 4. Per què es va celebrar, quan i què és la Conferència d'Estocolm?
 5. Expliqueu un dels grans problemes de la Terra relacionat amb l'aigua, la biodiversitat, la superpoblació, la contaminació,... Presenteu alguna imatge per il·lustrar-ho.
 6. Què podem fer per tractar de solucionar el problema en qüestió que heu plantejat?

aportacionsL'atrapa somnis

atrapasomnisUn atrapasomnis o caçador de somnis és un adminicle fet a mà, la base del qual és un cercle fabricat tradicionalment amb fusta de salze, amb una xarxa fluixa en el seu interior i decorat amb objectes únics en cada atrapasomnis, encara que els més comuns són les plomes. Segons la creença popular, la seva funció consisteix en filtrar els somnis de les persones, deixant passar només els somnis i visions positives, i fent fóra les negatives.

Dibuixa un atrapasomnis i penja'l al teu espai. Després explica perquè has triat els objectes que el decoren i què representa cadascun d'ells. Què tracta del filtrar el teu atrapasomnis?

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.