Filosofar

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel

Els somnis

somniQuè són els somnis? Per què somiem? Com es poden interpretar els somnis? Segur que algun cop us heu plantejat aquestes preguntes. Avui parlarem dels somnis i tractarem de respondre aquestes preguntes o de plantejar-nos de noves...

Què és el somni? Podem considerar el somni un estat alterat de consciència. Durant el somni es produeix una pèrdua de la consciència del món exterior (sense perdre, per això, la recepció sensorial) acompanyada per una disminució progressiva del to muscular, que es produeix a intervals regulars.

Per què somiem? Els estudis científics suggereixen que la capacitat de somiar, capacitat gairebé exclusiva dels mamífers, busca assolir un estat de màxim descans i de relaxació, amb una doble funció regeneradora i  simuladora de situacions que pretenen potenciar l'adaptació i per consolidar la memòria i altres funcions cerebrals.

Quines fases es produeixen durant el somni? Quan dormim, el nostre somni pasa per dues fases generals:

1. Son sincronitzat o no REM. Ocupa gran part del període de son i transcorre amb un pols cardíac i una tensió arterial relativament baixos, escassa activació del sistema nerviós simpàtic i absència de somnis. Es divideix en diferents etapes:

  • Somnolència és l'etapa d'inici del son (transició entre la vigília i el somni). Es caracteritza per la reducció de l’estat d’alerta, del to muscular i de la freqüència cardíaca. Els moviments musculars són lents (els globus oculars roden).
  • Somni lleuger ocupa al voltant del 50% del temps total de son. El subjecte està dormit, però segueix sent molt sensible als estímuls externs.
  • Somni profund. L'activitat elèctrica es compon d'ones lentes, ones delta (<05/03 Hz), i els signes vitals es relentitzen convertir-se en regulars. En una primera fase es manté una activitat muscular molt discreta i els moviments dels ulls han desaparegut pràcticament. De vegades es poden produir els terrors nocturns o somnambulisme. En aquest moment es produeixen les divisions cel·lulars i la producció de l'hormona del creixement, d'aquí la importància del son en els nens. El somni profund ocupa uns 100 minuts durant el somni d'una nit mitjana.

 

2. Son paradoxal o REM (Rapid Eyes Movements, "Moviments Ràpids dels Ulls"). Apareix cíclicament durant el període de son i es caracteritza per l'activació del sistema nerviós simpàtic i la pràctica inactivitat del parasimpàtic, els moviments oculars ràpids i els somnis freqüents. A diferència de les altres fases, l'activitat elèctrica del cervell i dels ulls és molt important durant el son REM, tot i que hi ha atonia muscular (paràlisi) gairebé completa la resta del cos, fora dels moviments oculars que es produeixen en ràfegues curtes. En l'EEG, l'activitat neocortical està més a prop de la vigília que el somni NREM, aquesta és la "paradoxa". La respiració és irregular. El cor s'accelera o desaccelera. S’observa una dilatació dels òrgans de la pelvis i una erecció. Aquesta fase es repeteix cada 90 minuts, i la seva durada s'allarga amb la seqüència dels cicles de son, convertir-se en màxim al final de la nit. És un bon moment per als somnis (i malsons), encara que els somnis poden ocórrer durant el son REM.

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Sobre la importància de somiar

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Com s’interpreten els somnis?

Des de sempre, els somnis han estat objecte d'admiració i han suscitat la fascinació de les cultures més diverses. Aquestes cultures, majoritàriament, veien en els somnis, canals de comunicació amb els déus. Així, consideraven que els déus feien servir els somnis per enviar missatges relacionats amb una preocupació específica o com a premonició sobre un futur proper. Això va ocórrer amb la cultura babilònica i hebrea. De la mateixa manera, els grecs, concebien als somnis, com a eines per presagiar el futur.

Per a altres cultures orientals, com l'Índia i altres, els somnis sempre han estat considerats com a eines per perfeccionar l'ànima. Per a ells, per exemple, els somnis oculten les claus per comprendre possibles malalties, per controlar l'entorn i superar traumes. Els monjos tibetans i altres cultures xamàniques van fer ús extensiu de la capacitat humana de penetrar en forma conscient en el món oníric, per realitzar viatges interiors o xamànics, realitzant així tota mena d'exercicis espirituals.

Sigmund_FreudPerò amb el passar dels segles, la interpretació dels somnis, que per a molts són claus per conèixer-nos millor, va prendre un gir més científic. Un protagonista destacat d'aquesta aproximació nova a l'estudi dels somnis la va protagonitzar Sigmund Freud.

Per a la psicoanalisi, els somnis eren els vasos conductors, perquè les emocions i records tancats en el subconscient, poguessin passar cap al conscient. O sigui, que al recordar els somnis, podem analitzar records o emocions les quals havien estat oblidats o negats pel conscient.

Així mateix, per a Freud, els somnis eren una via, per poder dur a terme, aquells desitjos que romanien reprimits en les persones. Principalment, els de tipus sexual.
Fins i tot va anar més enllà. Per a ell, els malsons eren fruit, de l'ansietat que produïa el dur a terme aquells desitjos sexuals. Per tant, aquest era el camí, de com els somnis es transformaven en malsons.

Per tant, per al psicoanalista, els somnis són una forma de "realitzar" aquells desitjos reprimits. Així mateix, els somnis de les persones, són i poden ser interpretables. Ja que en el somni, es dóna de manera disfressada, la realitat del desig. És així, com és que s'ha d'interpretar el somni. Ja que la persona de manera conscient, censura el desig i per tant, aquest se'ns presenta de manera distorsionada en els nostres somnis.

En tot cas, diuen els experts, la millor persona per interpretar els somnis és el propi somiador, ja que els símbols presents en els somnis, encara que amb un rerefons arquetípic o universal, són profundament personals. El preguntar el que volen dir les ocurrències nocturnes sobre la base de les nostres emocions i pensaments davant les mateixes pot desvetllats el veritable significat dels aquests somnis per a nosaltres mateixos.

La vida es sueño

Una de les obres més importants del segle XVII, escrita el 1635 per Calderón de la Barca, serà La vida és somni. El rei Basilio té un fill a qui posa per nom Segismundo. Un mal auguri sobre la seva vida i la mort de la mare en el part el fan prendre una decisió terrible: tancar-lo auna torreamagadaentremuntanyesonningúsabésque es troba. Aquest fet desencadena tota una trama en la qual Segismundo no sap si és un presoner que somia ser un príncep o un príncep que somia ser un presoner. Segur que heu llegit o heu escoltat alguna vegada el soliloqui de Segismundo. Us el presento perquè en parlem i aprofito per presentar-vos també Segismundo encadenado de Salvador Dalí.

SegismundoEncadenado.Dali

Sueña el rey que es rey, y vive
con este engaño mandando,
disponiendo y gobernando;
y este aplauso, que recibe
prestado, en el viento escribe, 5
y en cenizas le convierte
la muerte, ¡desdicha fuerte!
¿Que hay quien intente reinar,
viendo que ha de despertar
en el sueño de la muerte? 10

Sueña el rico en su riqueza,
que más cuidados le ofrece;
sueña el pobre que padece
su miseria y su pobreza;
sueña el que a medrar empieza, 15
sueña el que afana y pretende,
sueña el que agravia y ofende,
y en el mundo, en conclusión,
todos sueñan lo que son,
aunque ninguno lo entiende. 20

Yo sueño que estoy aquí
destas prisiones cargado,
y soñé que en otro estado
más lisonjero me vi.
¿Qué es la vida? Un frenesí. 25
¿Qué es la vida? Una ilusión,
una sombra, una ficción,
y el mayor bien es pequeño:
que toda la vida es sueño,
y los sueños, sueños son. 30

 

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.