Filosofar

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel
Inici

Articles

Per què filosofar?

magritte. les vacances de hegelLa paraula filosofia significa "amor a la saviesa", però quan parlem del savi no parlem de qui coneix moltes coses, d'aquell que acumula, parlem de l'ésser humà que sap viure de manera adient, d'aquell que aprèn dia a dia a viure amb atenció ("mirar atentament" es deia en grec theoréin, "teoria").

L’actitud filosòfica neix així de la capacitat d’admirar-nos i es converteix en una disciplina (el terme “disciplina” està relacionat amb la paraula “deixeble”) que fa del reconeixement de la pròpia ignorància el punt de partida per encetar una recerca que és expressió d’una determinada forma de preguntar i de viure.

La filosofia és, també, comprensió en tant que ens permet, segons el diccionari, «abraçar, cenyir, envoltar per totes parts una cosa», «contenir en si alguna cosa», «penetrar»,... Es tracta d'entrar dintre per tal de captar el sentit no en allò que és parcial sinó en allò global, allò que es troba més enllà de conceptes o d'experiències prèvies.

L’actitud filosòfica, finalment, no es contenta amb uns coneixements establerts que automatitzen les nostres respostes: La filosofia no és un concepte substantivat, sinó una activitat que ens ajuda a descubrir l’acció adient, aquella acció espontània i harmònica, l’acció en plenitud que no busca excuses ni justificacions.

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.