Filosofar

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel
Inici Filosofia

Filosofia

Joan Miró: Personnage etoile

Deia Aristòtil que els éssers humans comencen i han començat a filosofar moguts per l’admiració i sense buscar una utilitat pràctica. I afegia que, “de la mateixa manera que anomenem un home lliure aquell que és per a si mateix i no per a cap altre, així considerem la filosofia l’única ciència lliure perquè només aquesta ho és per a ella mateixa”.

Estem acostumats a considerar el món que ens envolta com un conjunt ordenat de coses al nostre abast disposades per fer-les servir. Però què passa quan es produeix quelcom que altera la regularitat del nostre entorn? L’estranyesa que provoca això que ens sobta ens obliga a mirar-lo atentament i a fer-nos preguntes.

Mirar atentament es deia en grec theoréin. D’aquí que, des dels primers pensadors, hom anomeni teoria al tipus de relació que neix quan es trenca l’actitud natural. És a dir, quan les coses perden el seu caràcter d’estri a l’abast definit per l’ús i esdevenen ob-jectes, és a dir, allò que se’ns en-fronta com a qüestionable. Consegüentment, el món deixa de ser l’espai ordenat i hospitalari i adopta la forma d’un tot problemàtic que ens empenta a buscar respostes.

Aquest espai segueix més o menys la programació de la matèria de Filosofia, però aquí no trobareu explicacions teòriques, només propostes per estimular la vostra creativitat, per potenciar l’esperit de recerca i recuperar la il·lusió de qui experimenta per primer cop quelcom sorprenent.

 

 

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.