Filosofar

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel

Seduir

cami

Seduir és una paraula d'origen llatí però el significat que li donem en l'actualitat prové de la Vulgata, una traducció al llatí de la Bíblia hebrea i grega, realitzada a finals del segle IV per sant Jeroni. El terme apareix al Gènesi, quan la serp "sedueix" Eva, i a partir d'aquí i en tota la Vulgata manté aquest significat. Amb el verb seducere sant Jeroni va traduir el terme grec apatáo, que significa "enganyar", "defraudar", "trair", significat que va passar a la nostra llengua. Així, els diccionaris defineixen seduir com, arrossegar o persuadir algú amb promeses o enganys perquè faci determinades coses, en principi dolentes o perjudicials.

Però si ens fixem en l'arrel llatina trobem que seducere és un compost del prefix se (partícula que indica separació, allunyament o privació), més el verb ducere, que trobem combinat amb gairebé totes les preposicions tot i que no tenim la seva forma simple, que hem confiat a "conduir", on el prefix "con" funciona de reforç del significat. Ducere prové de l'arrel indoeuropea -duk, que significa "caminar", "fer caminar."

D'acord amb l'etimologia llatina trobem seductus, que significa apartat, retirat, allunyat, aïllat; in seducto que és "en soledat"; i seductio, que és l'acció de prendre a algú a part. Seducere és portar a part algú, apartar alguna cosa o persona, endur-se a algú amb un mateix, atreure'l. Seducere significa també "partir", "dividir"... També seducere s'aproxima al nostre significat actual, el d'enganyar i pervertir.

I és des d'aquesta diversitat de sentits que trobem la reflexió a què ens convida el terme: Si no volem seduir ningú, enganyar-lo en el sentit moral del terme, no podem enganyar-nos nosaltres tampoc... I aquí és on entra en joc la seducció en tant que retir, soledat. Deia Nietzsche que si volem sentir-nos envoltats de seguidors, multiplicar-nos per 100, per 1000, el que havíem de fer llavors és buscar zeros... Quan no busques seguidors trobes companys de camí i només en el camí compartit es fa camí autèntic.

 

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.