Filosofar

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel
Inici Pretextos per filosofar Qüestions filosòfiques Quin tipus de coneixement proporcionen els sentits?

Quin tipus de coneixement proporcionen els sentits?

sentitsSembla evident que la sensació constitueix un moment molt important en el procés del coneixement ja que és la que garanteix el contacte amb la "cosa" que coneixem. És el moment de màxima objectivitat ja que la "cosa" se'ns presenta com a donada i no com a construïda o concebuda. És a dir, la sensació d'alguna manera es converteix en la garantia de l'existència de la realitat coneguda ja que depèn de la mateixa realitat per poder operar. No podem percebre a voluntat com podem imaginar, recordar o desitjar...

En tant que contacte dels òrgans amb la "cosa", la sensació és anomenada per alguns filòsofs impressió sensible. Segons això, la cosa, quan entra en contacte amb un òrgan, hi deixa una mena d'empremta. Però és possible un contacte totalment neutre? Com podem arribar a saber si sentim les coses tal com són realment? No passa més aviat que la sensació té un caràcter subjectiu, individual i variable? Es podria establir alguna norma per determinar l'objectivitat d'una sensació? Les coses tenen qualitats (colors, sabors,...) o parlar de qualitats és parlar de la nostra relació amb les coses?

Estem arribant al problema de l'aparença i de la realitat. El fet de tenir sensacions diferents d'un mateix objecte, mostra que els sentits, lluny de ser el mitjà a través del quals les coses ens són donades, es converteixen més aviat en un vel que entela la nostra relació a la realitat. No hauríem, per tant, de redefinir el coneixement sensible? No es tracta tant d'un contacte amb la realitat com d'un procés de reelaboració de la realitat en el qual, l'objecte de coneixement és constituït?

Inici Pretextos per filosofar Qüestions filosòfiques Quin tipus de coneixement proporcionen els sentits?

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.