Filosofar

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel
Inici Pretextos per filosofar Qüestions filosòfiques Els sentiments són sensacions?

Els sentiments són sensacions?

emocionsUs heu adonat que quan estem contents tot sembla encantador i que quan estem tristos, tot sembla aclaparador? Quina és la naturalesa dels sentiments? Es limiten a acolorir les sensacions? No constituiran, més aviat, la manera com les coses es presenten a nosaltres?

Els sentiments són una forma d'informació sensible, ens indiquen si estem tristos o alegres, fatigats o calmats, ens informen sobre l'estat del nostre cos i de la nostra situació en el món. Però si algú ens demanés que distengeix els uns dels altres, segurament respondríem que els sentiments, a diferència de les sensacions, no ens són donats per l'exterior, sinó que semblen sorgir de dins. Patir un dolor no és igual que veure una flor; mentre la flor sembla ser quelcom diferent de mi mateix, el dolor, en canvi, no ho és. Però, encara que la manera com el sentiment apareix és molt diferent a com apareixen les sensacions, les sensacions són també sentiments. L'afectivitat és el marc inevitable on tota sensació es dóna. És allò que dóna a la sensació la seva forma, és el sentiment en el qual ella es dóna.

Però encara que la sensació ens és donada en un sentiment, no es redueix a sentiment. La sensació dóna el contingut del món, sigui quin sigui el marc, sigui quin sigui el sentiment des del qual ens és donat aquest contingut. No caldria abordar un estudi en profunditat dels sentiments? Si l'afectivitat és com l'atmosfera que es forma al voltant de tota activitat mental, es fa necessari iniciar un procés d'introspecció, d'observació interior, per conèixer una mica millor els filtres que condicionen la nostra visió de la realitat.

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.