Filosofar

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel

Silueta femenina giratòria?


Abaix teniu una silueta femenina giratòria plana... Qualsevol silueta és ambigua i el cervell tracta de reconstruir la tercera dimensió, l'espacial, afegint informació que sembla concordar amb la realitat tot i que no hi és. Així, en el cas de la nostra silueta, hi ha dues interpretacions igualment probables, que porten a un conflicte en la percepció.

És a dir, una il·lusió òptica és una percepció deformada de la realitat. Això significa que les il·lusions òptiques depenen de factors subjectius? No perquè tots tenim les mateixes il·lusions encara que varien d'una persona a una altra... Es tracta, llavors, d'errors de la percepció? Parlar d'error implica que es pot parlar també de possibles correccions dels errors, però en el cas d'una il·lusió això no és possible. El cert és que la percepció és un procés de construcció mental que, quant més ambiguus o insuficients són els estímuls externs, major és també la tendència de la ment a completar el que podríem considerar propietats intrínseques de la realitat. Com seria llavors la percepció de la realitat d'un robot amb capacitat visual? I la d'un ésser humà que hipotèticament no ha vist mai una figura plana?

 

Un vídeo us ajudarà a entendre millor el mecanisme de la il·lussió:

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.