Filosofar

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel

L'habitació d'Ames

Habitacio_AmesAquest efecte òptic va ser inventat per l'oftalmòleg Adelbert Ames, Jr. el 1945 basant-se en un concepte d'en Hermann von Helmholtz.

Es tracta d'una il·lusió utilitzada en moltes de les escenes de la trilogia d'El Senyor dels Anells, de Peter Jackson. És factible perquè la casa on es roda no és una casa "normal". Aquesta habitació està construïda de manera que vista de front aparenta ser una habitació ordinària de forma cúbica, amb una paret pel darrere i dues de laterals paral·leles entre elles i perpendiculars amb el plànol horitzontal del terra i el sostre. No obstant això, aquesta és un truc de perspectiva i la veritable forma de l'habitació és trapezoïdal: les parets estan inclinades i tan el terra com el sostre estan inclinats, i el cantó dret és més prop de l'observador frontal que el cantó esquerre (o viceversa).

Diversos estudis han demostrat que la il·lusió pot ser creada sense usar parets i un sostre, és suficient amb crear un horitzó apropiat (que realment no sigui horitzontal) amb el suport d'una fons apropiat, i l'ull confia en l'aparent relació de l'alt d'un objecte per sobre de l'horitzó.

 

El vídeo pertany a un documental de la BBC "The story of science".

 

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.