Filosofar

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel

La il·lusió del drac

DracInvertitAquest vídeo mostra com el canvi de perspectiva altera la nostra percepció de la realitat. I és que el nostre cervell s'ha acostumat a que, per exemple, si un objecte amb relleu s'il·lumina des de dalt, llavors la seva meitat superior queda il·luminada i la meitat inferior queda en ombra. Per a una depressió, o buit, passa el contrari. La imatge en 2-D genera una il·lusió de convex, que normalment canvia a còncau si aquesta gira 180 °. Així, la llum i les ombres juguen una funció important en la generació de la il·lusió convexitat-concavitat a les imatges en 2-D. En absència d'il·luminació, l'efecte convexitat-concavitat no es presenta.

Com funciona l'efecte del drac? Aquest petit drac està fet de paper però quan ens movem al seu voltant, el cap del drac sembla seguir-nos per l'habitació. Fes un cop d'ull al vídeo, per veure el que volem dir. L'efecte és realment sorprenent. Quan ens movem al voltant d'un objecte sòlid, el nostre cervell sap com l'objecte que estem veient acostuma a comportar-se. No obstant això, el drac ens dóna les pistes equivocades, perquè malinterpretem quina és la seva forma. Suposem que el nas del drac està apuntant cap a nosaltres, però de fet el cap del drac és còncau.

 

 

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.