Filosofar

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel

El triangle de Penrose

 

TrianglePenrosetrianglePenroseEl triangle de Penrose és un objecte impossible que va ser creat el 1934 per l'artista suec Oscar Reutersvärd.

Posteriorment va ser redescobert de forma independent pel físic Roger Penrose, en la dècada de 1950, i que el va popularitzar descrivint-lo com a "impossibilitat en la seva més pura forma".

Aquest objecte impossible aparenta ser un objecte sòlid, format per tres trams rectes de secció quadrada, que es troben units formant angle recte en els extrems del triangle que conformen.

Aquesta combinació de propietats no pot ser satisfeta per cap figura tridimensional en un espai euclidià ordinari.

 

TrianglePenrose_East_Perth_Australia

Adalt teniu una monumental reproducció del triangle de Penrose que es troba ubicada a la ciutat de Perth, Austràlia. Fa 9 metres per 13,5 i és la versió més gran del món.

escher_waterfallEl triangle de Penrose apareix de manera destacada en les obres de l'artista M. C. Escher, fins al punt que va ser parcialment inspirat per les seves primeres imatges d'objectes impossibles. El terme pot referir-se tant a l'objecte impossible com a la seva representació bidimensional.

Existeixen a més objectes tridimensionals sòlids que, quan són observats des de l'angle apropiat, aparenten ser triangles de Penrose.

La litografia de M.C. Escher Waterfall representa un corrent d'aigua que flueix en ziga-zaga a través dels costats de dos triangles de Penrose allargats, de manera que acaba dos pisos més amunt d'on comença. La catarata resultant, formada en els costats curts dels dos triangles, fa funcionar una sínia. Escher puntualitza, amb humor, que per poder mantenir la sínia en funcionament, és necessari afegir una mica d'aigua de tant en tant, per compensar les pèrdues per evaporació.

 

 

 

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.