Filosofar

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel

Cal·ligrames

Un caŀligrama és un tipus de poema visual. El terme prové del francès calligramme; el va fer servir per primer cop Apollinaire, entre 1914 i 1918, i el va definir com a escriptura-dibuix. Es tracta d'un text, de vegades tan sols una frase o paraula, generalment poètic, en què s'utilitza la disposició de les paraules, la tipografia o la caŀligrafia per tal de representar visualment el contingut del poema. Les paraules que componen el poema dibuixen o formen un personatge, un animal, un paisatge o qualsevol objecte imaginable.

Els cal·ligrames es poden considerar com a part les avantguardes literàries que van sorgir durant els inicis del segle XX. Eren una forma d'ajudar a la poesia a assolir un acabat visual per tornar-la molt més enginyosa. Però, tot i que s'esmenta la poesia com un dels seus principals fins, també pot servir per a la presentació de frases i paraules d'una manera més creativa.

Es pot dir que la publicitat també ha aprofitat l'ús dels cal·ligrames per poder presentar els seus missatges de forma més atractiva al públic, sobretot en mitjans com ara anuncis que podem trobar al carrer o els que són dins de revistes.

Se sol esmentar els cal·ligrames com a pertanyents tant als corrents avantguardistes com al cubisme literari, destacant aquí la figura del francès Guillaume Apollinaire,  un dels més famosos creadors d'aquesta classe d'obres.

 

Cal·ligrames de Guillaume Apollinaire

CalligrammeApollinaire

Cal·ligrames de Joan Salvat-Papasseit

CalligramaPapasseit

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.