Filosofar

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel

Ment

mindLa paraula "ment" que deriva del terme llatí mentem, prové de l'arrel indogermámica man- i té el sentit de pensar, conèixer, entendre. Man- és la forma nasalitzada de l'arrel mà-, que en les llengües indoeuropees significa "mesurar", ja que algú que pensa no fa sinó mesurar, ponderar les idees. Associat a aquest sentit es troba un altre, el de "crear", el de "formar" (d'aquest sentit deriva la paraula "mare" i la paraula "matèria") i és aquest sentit és el que dóna forma a la paraula "ment" quan la considerem la "generadora de les idees".

L'arrel man-, en sànscrit forma el terme man-yas (pensar, conèixer, reputar), man-as (intel·lecte, és a dir, la facultat de mesurar, jutjar les coses) i man-us (home, és a dir, el ser dotat de ment, l'ésser pensant).

Emparentades amb la paraula ment trobem les paraules: mania, mentecat, mentir, meditar, mostrar, imitar, musa, medicar, esmentar,... Tot i que meditar es pot fer servir en un altre sentit del qual en parlarem quan ens apropem al terme "meditació".

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.