Filosofar

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel

Satsang

satsangSatsang és un terme sànscrit que vol dir estar en presència de la veritat (de sat “veritat” i sanga “companyia”). Què és però la veritat?

El grec utilitza la paraula aletheia, que significa "el que no està ocult". Així, la veritat seria un “descobriment” . I el contrari de la veritat, la falsedat seria l´ “encobriment”. Veritat, en grec, vol dir descobrir coses, desvetllar el que són. Fixa’t que parlem primer de mostrar la cosa mateixa, i només secundàriament dir el que és, en la mesura que per donar compte de la veritat necessitem del llenguatge... Ara bé, el llenguatge pot donar compte de la veritat? Aquest seria una altra història...

El llatí fa servir el terme veritas per referir-se a l’ "exactitud i el rigor en el dir". Verum és allò "exacte i complet". Veritas fa referència directa al “dir”, matís que recull la paraula catalana "veracitat", que s'oposa a "mentida" o "engany".

En hebreu la paraula emunah expressa la confiança en el compliment de quelcom esperat.

Es tracta de tres sentits diferents (descobriment, exactitud i confiança) que estan presents i constitueixen l'origen del terme veritat consolidat per la tradició europea. Tres termes i un de sol, satsang, en tant que la veritat és presència, és un present, el regal de l’aquí i l’ara.

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.