Filosofar

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel

aristoteles_busto Aristòtil neix a la colònia grega d'Estàgira de Tràcia (actualment Stavros) probablement l'any 384 aC. La ciutat es trobava a la península de la Calcídia a Macedònia, país veí del que llavors era Grècia.

El seu pare Nicòmac era metge del rei de Macedònia Amintes II, avi d'Alexandre el Gran. Quan Aristòtil tenia disset anys, marxà a Atenes per formar‑se a l'Acadèmia on hi roman vint anys. Aquest periode marcarà la seva vida i el seu pensament pel fet que en Plató va trobar, a més d'un amic, un guia, fins el punt que la filosofia del estagirita girarà a l'entorn del problemes plantejats pel seu mestre.

Quan mor Plató, Aristòtil marxà d'Atenes; tot i que no sabem ben bé les raons, sembla que fou per discrepàncies amb Espèusip, succesor de Plató en la direcció de l'Acadèmia. S'està dos o tres anys a Assos on es dedica a fer estudis empírics (observació de la fauna marina de les costes d'Àsia Menor). Fuig d'allí perquè els perses la dominen i se'n va a Mitilene, a l'illa de Lesbos, on hi roman un parell d'anys més, fins que fou convidat l'any 343 aC per Filip de Macedònia per a encarregar‑se de l'educació del seu fill Alexandre. Quan aquest pujà al tron, Aristòtil viatja a Atenes i funda la seva escola, el Liceu, on hi ensenya durant 12 anys. El nom de l'escola li ve del barri on hi havia un temple dedicat a Apolo Lici. Als alumnes de la seva escola se'ls coneix amb el nom de "peripatètics" perquè discutien mentre passejaven (de peripatos, passeig). El Liceu esdevindrà un centre d'investigació molt important tant per la seva biblioteca i col·leccions d'animals i plantes, com pels estudis històrics, filològics, mèdic i, especialment, filosòfics i d'història natural i biologia.

Al final d'aquests dotze anys, mor Alexandre i a Atenes el sentiment antimacedònic es manifesta declaradament en forma d'enemistat amb tots aquells que han estat amics de Macedònia. Aristòtil n'és el principal sospitós, per la qual cosa i, recordant el que s'havia fet amb Sòcrates, fuig cap a Calcis a l'illa d'Eubea, d'on era la seva mare. Allí mor al cap d'un any, el 322 aC.

En Aristòtil trobem un filòsof en el sentit ple de la paraula. Admirat per tot allò susceptible de conèixer‑se, desitjós de trobar respostes, respectuós amb les idees dels seus antecessors i atent a cadascun dels punts de vista possibles sobre totes les qüestions filosòfiques que es puguin plantejar. No en va, va passar vint anys amb Plató a l'Acadèmia i això el fa ser rigorós en l'aclariment de conceptes. Però, a més a més, va procurar en la mesura del possible utilitzar exemples familiars del llenguatge qüotidià. Tot això l'allunya de les concepcions al·legòriques dels mites del seu mestre i el porta a escriure de forma sistemàtica i ordenada. Aquesta diferència amb Plató també ve donada pel fet que del mestre només ens han arribat les obres destinades al públic i no el que explicava a l'Acadèmia. D'Aristòtil, en canvi, disposem d'un gruix volum d' obres testimoni dels cursos que feia al Liceu, però no de les obres de divulgació. D'aquesta manera, l'Aristòtil que nosaltres coneixem no es ben bé el que van conèixer els seus coetanis.

L'obra d'Aristòtil transmesa al llarg del temps constitueix una mena d'enciclopèdia que tracta tots els temes filosòfics de l'època i d'altres que ell va ser el primer en plantejar. Tenia una visió força clara de quins eren els coneixements que l'ésser humà podia conrear, tenint en compte una triple activitat: l'ésser humà pot dedicar‑se a conèixer la realitat i també el mateix procés de coneixement (activitat teòrica), a construir la seva pròpia personalitat (activitat pràctica) o a produir objectes amb finalitat utilitària o artística (activitat poètica). Avui en dia parlaríem d'elles diferenciant el coneixement científic, l'ètica i la política, la tècnica i l'art. De totes aquestes activitats es pot parlar des d'un punt de vista filosòfic i, per això, les seves obres donen respostes a la majoria d'aquests coneixements.

 

 

 

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.