Filosofar

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel
Inici Filosofia El saber filosòfic El riure i la filosofia

buda gigante risaAristòtil va dir que els éssers humans van començar a filosofar moguts per l’admiració, i que per admirar-se cal reconèixer, primer, la pròpia ignorància. I afegia que aquest saber no es busca per la seva utilitat sinó pel pur coneixement, un cop s’ha abastat tot el necessari per a la supervivència.

I ara que parlem d’ociositat, d’inutilitat i de coneixement pur, us vull parlar del riure com una activitat profundament humana que té també molt de filosòfica: el riure.

Diuen els que saben que el dia més irremediablement perdut és aquell en què no hem rigut. És cert, hem associat "important" a "seriós" i "seriós" a "avorrit". Però ha de ser així?

Qui no sap riure?

chaplin the kid

El riure és com un foc d’artifici que esclata després que s’ha encès una metxa... Estàs seguint el discurs lògic de l’explicació de l’acudit, la metxa encesa, i al final quelcom d’inesperat provoca aquesta explosió tan pròpiament humana i que anomenem riure.

Però quines són les condicions d’aquesta explosió? La història capta la nostra atenció, ens fa estar més i més atents. Ens fa esperar amb tensió fins que, amb la sorpresa final entrem en un estat que barreja, primer, relaxació, comprensió i riallada.

En primer lloc, la història alimenta en nosaltres la sospita de què pot succeir d’acord amb la nostra pròpia experiència, però al final, tota previsió es trenca, quelcom sorprenent apareix i només roman el coneixement (en el sentit aristotèlic), la comprensió del sentit de la broma. I quin és el premi del coneixement? La riallada. Però perquè la riallada es produeixi, no n’hi ha prou amb la comprensió, cal també relaxació...

L’explosió només porta al riure quan som capaços de lliurar-nos, de relaxar-nos,... I és que la riallada té com a conseqüència la desaparició de la pròpia ment durant uns instants. Durant uns instants ens tornem vulnerables, però això que ens fa més vulnerables ens humanitza també... perquè només ens podem relaxar quan hem satisfet les nostres necessitats i podem anar més enllà, quan podem entrar en el terreny d’allò que no és útil però que, a la vegada, és molt significatiu humanament.

Riure ens humanitza perquè, justament, ens ajuda a posar-nos en el lloc dels altres, ens descentralitza... i aquesta és una qualitat profundament filosòfica. Ajuda a veure des de perspectives que no són les habituals.

I ningú riu més i millor que un nen petit...

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

 

Per riure i pensar

A continuació teniu una sèrie d'excuses per gaudir que tenen molt de filosòfiques:

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.