Filosofar

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel
Inici Ètica Zoon politikon Treballar per viure

Treballar per viure

Marx va ser un filòsof que es va preocupar molt de les condicions de vida dels treballadors en una època on la vida del proletari, així s’anomenaven, eren duríssimes. Estem parlant del segle XIX, el capitalisme s’ha imposat com a sistema dominant i la competència salvatge afavoreix la concentració de capitals i empreses, i fa del treball una mercaderia que depèn de les lleis del mercat. El creixement demogràfic, les noves aplicacions de l'energia i l'extraordinari desenvolupament tècnic i científic diversificaran les indústries. I des d'aquest marc capitalista de l'economia les potències industrials es veuran obligades, en primer lloc, a cercar nous mercats per vendre-hi productes i abastar-se de matèries primeres i, en segon lloc, a establir noves relacions de força entre les nacions i els Estats, els quals es llençaran a una carrera desenfrenada pel repartiment i domini del món. Aquests dos fets impulsaran el colonialisme i l'imperialisme, que es caracteritzen per la dominació política, l'explotació econòmica i la espoliació cultural que les potències industrials (especialment Anglaterra, França, Alemanya, els Estats Units i Japó), exerciran sobre els territoris de bona part del món al llarg de la segona meitat del segle XIX.

obrers gratacelLes conseqüències humanes i socials de la industrialització i dels principis del liberalisme seran lamentables pels treballadors. Es generalitza un nou tipus de relació laboral: l'assalariat, i això provoca l'aparició d'una nova classe social fruit de les noves relacions de producció capitalista, l'obrer industrial. Les condicions de vida de les masses obreres eren infrahumanes i sense cap tipus de reglamentació laboral. Els empresaris intentaven aconseguir els màxims beneficis abaratint els costos i, per fer-ho, van posar en marxa l'anomenada organització científica del treball: fixació estricta dels horaris, multiplicació dels controls i feines cada cop més repetitives i mecàniques. A més, les lleis del mercat obligaven els treballadors a duríssimes jornades laborals de 15 i 16 hores, en condicions insalubres i amb salaris que amb prou penes permetien subsistir. I a tot això s'afegia l’explotació laboral dels infants, la discriminació de les dones pel que fa al seu salari, la concentració dels treballadors en barris marginals i una esperança de vida de 25 anys per als obrers. Poc a poc, la consciència d'uns problemes compartits i d'uns objectius comuns originarà el desenvolupament d'un pensament crític en relació a la moderna societat capitalista. Així, després dels anomenats pensadors utòpics de la primera meitat del segle, al llarg de la segona meitat van aparèixer noves associacions (els sindicats) i noves ideologies (el socialisme i l'anarquisme) que van plantejar alternatives al sistema capitalista i als principis del liberalisme.

Encara que les condicions laborals han canviat força en els països desenvolupats, el pensament de Marx ens pot servir d’ajut no només aplicant-lo als països del 3r món o als països en procés de desenvolupament. Marx considera que els éssers humans som éssers natural actius, uns éssers que, a diferència de la resta, es fan a sí mateixos tot prenent consciència d’allò que són a partir de la seva activitat transformadora de la naturalesa i del producte d’aquesta activitat.

Tota activitat que desenvolupa l’ésser humà és treball, entés com a praxis, com a acció transformadora. Aquesta praxis el posa en relació amb la naturalesa i amb els altres éssers humans i és així com transforma la naturalesa i construeix la societat i la història.

aritmeticaEl problema de les abelles

Afirma Maeterlinck, premi Nobel de literatura l'any 1911, en el seu famós llibre La vida de els abelles, que aquests insectes, quan construeixen les seves cel·les, resolen problemes d'"alta matemàtica". No es tracta tant de saber si el problema que resolen és elemental o no, sinó d'adonar-nos de quina manera les abelles construeixen les cel·les per depositar-hi la mel de manera que la forma de les cel·les del rusc sigui la més econòmica possible, és a dir, que presenti el major volum per a la menor porció de material utilitzat.

És necessari que la paret d'una cel·la serveixi també de paret de la cel·la veïna. Per tant, la cel·la no pot tenir forma cilíndrica. Quina és la forma que fan servir les abelles? Els únics prismes regulars que permeten la superposició dels interticis són el triangular, el quadrangular o l'hexagonal. Quin penseu que fan servir les abelles? Per què?

dialegLa història inventada

Has inventat mai una història? Segur que sí. Però has provat de fer-la entre uns quants? Cadascú dels membres del grup heu d'explicar una petita part, però finalment, el tot ha de tenir un sentit.

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.