Filosofar

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel
Inici Ètica Zoon politikon Ciutadans de dret

Ciutadans de dret

gulliverAntigament, el ciutadà era l'habitant de la polis grega o de la ciutat lliure medieval. Tenien la ciutadania els homes lliures que podien participar en els afers de la ciutat i en les decisions que s'havien de prendre i, al mateix temps, contribuïen al sosteniment i la defensa de la ciutat...

Els Viatges de Gulliver és una obra de l'escriptor i clergue irlandès Jonathan Swift, va ser escrit en 1726 i portava com a títol complet Viatges a diverses nacions remotes del món, en quatre parts. Per Lemuel Gulliver, un cirurgià especialista primer, a continuació, un capità de diversos vaixells. L'obra narra els viatges fantàstics de Gulliver, i és alhora una sàtira dels costums anglesos de l'època de l'autor i de la naturalesa humana en general, també és una oportunitat per reflexionar al voltant del fet ciutadà i dels diferents contextos en què una persona es pot trobar depenent dels valors, costums i lleis d'un determinat grup humà. I és que la ciutadania s'ha entès com l'estatus dels que són membres plens d'una comunitat: amb drets civils per exercir la llibertat personal, amb drets polítics per poder participar en els afers públics i amb drets socioeconòmics que li permeten gaudir del benestar i la protecció socials per tal de viure amb dignitat.

Com que Gulliver no és un ciutadà dels diferents països que visita, es troba en un situació d'indefensió constant:

A la primera part, Gulliver naufraga a les costes de Liliput, un país on tot és de mida petita. Gulliver arriba a la cort reial i és fet presoner quan es nega a atacar el país veí. Així que ha de fugir.

El segon viatge és a Brobdingnag, un país de gegants. És tractat com una mascota de fira per la seva mida petita i viu aventures que barregen l'èpica i l'humor. Els viatges del tercer llibre són més breus. Visita l'illa volant de Laputa i altres països propers, on els habitants es dediquen només a l'especulació teòrica. Des d'allà busca com poder retornar a casa seva, passant pel Japó.

Un cop a Anglaterra, s'embarca en un darrer viatge i a causa d'un motí de la tripulació, ha de visitar el país dels Houyhnhnms, poblat per cavalls parlants d'una intel·ligència superior. Gulliver vol quedar-se amb ells, admirat per la seva civilització, però és expulsat i torna a casa seva, per no sortir-ne més.

aritmeticaEls viatges de Gulliver

Quan Gulliver es troba en Liliput, els seus habitants discuteixen sobre la quantitat de menjar que li han de proporcionar. Sabent que l'alçada de Gulliver és 12 vegades l'alçada d'un liliputiense, quantes racions de menjar li han de proporcionar? I si volguessin fer-se roba amb el vestit de Gulliver, quants vestits podrien confeccionar pels habitants de Liliput?

jocsCreació de paraules

Heu provat mai d'inventar paraules noves, paraules "orfes" de concepte? Una "petraçada" podria ser, per exemple, una petó acompanyat d'una abraçada. Fem entre tots un llistat de paraules tot relacionant-les amb conceptes nous:

dialegEl naufragi

Imagineu-vos que us trobeu en un naufragi. Amb penes i treballs heu aconseguit d'arribar a una illa on haureu de passar tres anys de la vostra vida, sense moure-us d'allà. Haureu de viure en les següents condicions:

1. Ocupareu un emplaçament físic quadrat, absolutament idèntic a la realitat terrestre. Aquest emplaçament fa vint quilòmetres quadrats i d'aquest superfície:

• 1/4 és un llac de peixos.

• 1/4 és terra de conreu.

• 1/4 és un bosc feréstec.

• 1/4 és terreny sense conrear.

2. El clima de l'indret és estiuenc, amb una temperatura constant de 30º durant el dia i de 20º durant la nit. Hi plou 30 dies a l'any.

3. Les úniques persones amb qui us relacionareu durant la vostra estada en aquesta illa seran els propis membres del grup.

4. Entre tots podeu rescatar 3 objectes d'entre 37 que hi ha dins del vaixell.

5. Cal que us poseu d'acord entre tots per decidir quins 3 objectes de la llista decidiu endur-vos.

Llista d'objectes que podeu elegir

1. Un equip complet de pesca

2. Dues pales i dos pics de jardineria

3.Tres raquetes de tennis i 20 pilotes

4. Dues guitarres

5. Vint pastilles de sabó

6. El quadre de la Gioconda

7. Deu pel·lícules eròtiques i un projector de piles

8. Una imatge religiosa

9. Un quilo de marihuana

10. Una vaca i un toro

11. Cent caixes de conserves assortides

12. Cent llibres de literatura clàssica

13. Cent ampolles de begudes alcohòliques

14. Un Jeep nou

15. Una barca de rems

16. Deu barres de metall

17. Cent capses de llumins

18. Un cavall de sis anys

19. Una bona quantitat de penicil·lina

20. Cent paquets de tabac

21. Tres jocs de cartes

22. Un gat siamès

23. Material de tocador i de bellesa

24. Llavors de diverses classes

25. Una màquina d'escriure

26. Cinc armaris plens de roba

27. Vint-i-cinc fotografies de persones estimades

28. Cinc mil fulls de paper d'escriure

29. Un fusell i cent bales

30. Un equip de pintures a l'oli i trenta tubs de recanvi

31. Cent discos i un tocadiscs de piles

32. Un Cadillac i quatre mil litres de gasolina

33. Material per fer un reportatge fotogràfic

34. Dues tendes de campanya de tres places cadascuna

35. Cent capses d'anticonceptius

36. Tres llits molt grossos

37. Una bateria de cuina

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.