Filosofar

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel
Inici Ètica Zoon politikon Viure en companyia vol dir conviure

Viure en companyia vol dir conviure

castellersQuan un infant neix, a diferència de molts animals, pràcticament no és capaç de valer-se per ell mateix. Només té l'instint de xuclar per alimentar-se i de plorar per manifestar la seva incomoditat o qualsevol malestar. Tot i que gaudeix de tots els drets inherents a qualsevol ésser humà des del mateix moment ne néixer; pròpiament encara no ho és: no sap parlar, no té valors, no es relaciona,... El procés pel qual aprèn a parlar una llengua concreta, a adquirir els seus valors, etc., és llarg, i rep el nom de socialització.

Podem definir la socialització com el procés d'assimilació per part de cada persona de les normes i els valors de la societat. Els mitjans (com la televisió, per exemple) i les institucions (com la família i l'escola) que actuen per aconseguir l'aprenentatge i l'assimilació de les normes i els valors d'una societat s'anomenen agents de socialització.

La relació de cadascun de nosaltres amb les altres persones és complexa. Les persones estem fetes, com hem vist, per viure en comunitat, necessitem les altres persones per compartir amb elles els plaers, les penes, les emocions i la feina. Però sabem que sovint la convivència és desesperadament difícil, tant pel que fa a l'aspecte personal de cadascú (conflictes, trencaments...) com en les relacions entre els pobles (guerres, competència...).

El psiquiatre austríac Sigmund Freud (1856-1939) ho diu així: "És curiós que els éssers humans, que malviuen en l'aïllament, se senten pesadament oprimits pels sacrificis que la civilització espera d'ells per fer possible la vida en comú". Sembla com si l'altre (el tu) fos alhora indispensable i enemic. I és que, en general, totes les nostres activitats tenen com a acompanyament la presència obligada dels altres: "El món en què sóc és sempre un món que comparteixo amb els altres", deia el filòsof alemany Martin Heidegger (1889-1976).

Ser i estar amb els altres vol dir relacionar-s'hi. La noció de persona comporta la idea de relació amb les altres persones: una persona se sap diferent i alhora semblant a les altres, com pertanyent a la humanitat, però individu, al cap i a la fi.

Si viure en companyia vol dir conviure, cal tenir molt present quines són les regles del joc de la convivència. Aquí és on entre de ple la política com l'art de viure en societat. 

La política és el procés de presa de decisions en grups humans, els mètodes per guanyar i conservar el suport de les persones per a realitzar una acció en grup. Es tracta de "les relacions socials que involucren l'autoritat o el poder, i fa referència a la regulació d'una unitat política, i als mètodes i les tàctiques utilitzades per a formular i aplicar polítiques. També pot ser entesa com l'activitat dels que procuren obtenir el poder, retenir o la intimidació a un fi que es vincula al bé o amb l'interès general o del poble.

Normalment associem política i corrupció i enetenm que el terme es troba lligat a l'activitat dels que procuren obtenir el poder i retenir-lo justificant aquest poder en vincular-lo al bé o amb l'interès general o del poble.

A continuació us presento un polític diferent, el president d'Uruguai José Mujica en una entrevista que li va fer Jordi Évole per al programa Salvados. En ell, li confessa a Jordi Évole que de vegades com a president se sent sol i on explica que "el primer requisit en la política és l'honradesa intel·lectual. Si no hi ha honradesa intel·lectual, tota la resta és inútil." 

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

dialegPoesia de la trobada


 

Llegiu aquests versos del poeta cubà Nicolàs Guillén (1902-1989):

Me duele que a veces tú

te olvides de quién soy yo;

caramba, si yo soy tú,

lo mismo que tú eres yo.

Podeu comparar els versos anteriors amb els versos següents de l'Antonio Machado (1875-1939)?:

 

El ojo que ves no es

ojo porque tú lo veas;

es ojo porque te ve.

 

 

aportacionsA quién le importa


 

Expliqueu quin és el missatge de la cançó d'Alaska i digueu si esteu d'acord o no. Podeu posar exemples que ho justifiquin?

All Music Player: A quién le importa

1. Alaska. A quien le importa Play

La gente me señala, me apuntan

con el dedo

susurra a mis espaldas

y a mi me importa un bledo

qué más me da, si soy distinta a

ellos

no soy de nadie, no tengo dueño

Yo sé que me critican, me consta

que me odian

la envidia les corroe

mi visa les agobia

per qué será, yo no tengo la culpa

mi circunstancia les insulta

Mi destino es el que yo decido

el que elijo para mí

A quién le importa lo que yo haga

a quíen le importa lo que yo diga

yo so así y así seguiré

nunca cambiaré

Quizá la culpa es mía por no seguir

la norma

ya es demasiado tarde

para cambiar ahora

me mantendré firme en mis

convicciones

reforzaré mis posiciones.

Alaska y Dinarama

aritmeticaVaris números en un


En l'activitat següent heu de buscar els números adequats que en companyia uns dels altres sumin els resultats indicats.

Play  Kakuro, Cross Sums

 

Inici Ètica Zoon politikon Viure en companyia vol dir conviure

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.