Filosofar

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel

Un mal ambient (I)

mafalda pienso en ti Fa uns quants anys, els grangers d’algunes zones de Malawi van decidir exterminar els lleopards perquè els atacaven el bestiar, però, amb el temps, els babuïns van començar a entrar massivament als seus camps i en van destruir les collites; van causar més danys que els mateixos lleopards. La invasió de babuïns era deguda a l’augment espectacular de la seva població, ja que els seus predadors naturals, els lleopards, havien desaparegut. Un altre exemple: quan en unes zones de conreu d’arròs s’abusa dels pesticides químics per combatre les plagues d’alguns insectes homòpters, aquests es fan immunes als pesticides, mentre que els seus enemics naturals (les aranyes i les abelles) sucumbeixen als productes químics, i amb això s’aconsegueix l’efecte contrari del que es pretenia: la població dels insectes es multiplica. En canvi, a les zones d’Indonèsia on es va prohibir l’ús de pesticides i es van protegir els enemics naturals dels insectes homòpters, les collites van augmentar de manera espectacular. 

mafalda sana sanitaCasos com els anterios mostren la interconnexió dels organismes d’un medi concret i que, si s’altera algun dels components, es trenca l’ equilibri del conjunt. La comunitat d’éssers vius i el medi que ocupen s’anomena ecosistema. L’ecologia estudia les relacions que els éssers vius mantenen entre si i amb el seu habitat, relacions de caràcter tròfic (alimentari). Com sabem, l’ésser humà ha estat, i és cada cop més, un dels principals modificador dels equilibris ecològics perquè no tan sols és el depredador més intens i més extens, tant d’organismes vegetals com animals, sinó que a més, modifica de manera notable el medi mateix.

 

dialegColors en el vent


La cançó que us presentem  a continuació és de la pel·lícula de Pocahontas (1995) i ens regala moltes ocasions per pensar èticament plegats sobre el lloc que ocupem en la natura i la importància d'entendre què vol dir un ecosistema:

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

 

aportacionsRiscos mediambientals


Completa els espais per descobrir els principals riscos mediambientals causats per l’acció descontrolada de l’ésser humà:

aritmeticaCinta de Möbius


cinta-de-mobiusLa cinta de Möbius és una superfície descoberta per F.A. Möbius, matemàtic i astrònom alemany, en 1958. Es tracta d'una cinta simple, però amb una superfície que desorienta els nostres sentits i la nostra intuició. Què passaria si el nostre món fos, en lloc d'esfèric, semblant a una cinta de Möbius? Avui us demanem que en construïu una i que ens expliqueu de quina manera canviaria la visió de la naturalesa si el nostre món tingués aquesta forma. Té sentit parlar de dalt i d'abaix? Quantes bores té la cinta?

jocsQui passa la frontera


Aquest lloc consisteix en descobrir el criteri que fan servir els companys per tal de poder “passar la frontera”. Tot fan servir el mateix criteri encara que les seves respostes semblin absurdes.

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.