Filosofar

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel
Inici Ètica Animals ètics Què busquem quan decidim

Què busquem quan decidim

escher_relativity

Sí, ja sabem que habitualment no ens cal debatre tant sobre per què fem allò que fem… Estem massa acostumats a deixar que els altres decideixin per nosaltres i oblidem que les decisions, en darrer terme, les prenem nosaltres… Fins i tot quan deleguem en els altres els responsables d’haver delegat som nosaltres…

Tant si ens agrada com si no, estem obligats a decidir i decidim perquè som lliures i, per tant, responsables de les nostres decisions… Però, què és allò que ens impulsa a decidir, què és allò que busquem quan prenem una decisió o deleguem en els altres les nostres decisions? Sona una mica estranya aquesta pregunta, no? A veure si us la podem aclarir. Què és allò que desitgeu quan preneu una decisió? També sona molt abstracta… A veure així: Quan feu una cosa, per què la feu? Quin és el motiu últim de la vostra conducta? Arribat aquest punt segur que direu: perquè és plaent allò que fem, perquè ens agrada, perquè ens fa sentir-nos bé…

Per fer servir una paraula que englobi a totes i sense voler ser molt acurats ara amb el llenguatge podem dir que totes les persones desitgem ser feliços. Ara bé, com que no hi ha cap manual de “10 lliçons per a ser feliç”, no tothom entén el mateix per felicitat. És aquí on, per acabar-ho d’adobar, intervé la qualitat pròpiament humana i que ens fa ser “animals ètics”: el dubte. Constantment ens adonem que l’«això és» i l’«això ha de ser» gairebé no coincideixen mai. D’una banda, les coses no acostumen a ser com a mi m’agradaria que fossin; d’altra banda, no sempre faig allò que voldria fer; i, a sobre, l’ombra de l’error planeja constantment al nostre voltant. Cada vegada que decidim ens podem equivocar… Així com “redimonis” podem trobar la felicitat!

 

Laberints amb bifurcacions


 

Intenta trobar el camí en els laberints següents. Series capaç de dibuixar un laberint semblant? Una vegada el tinguis fet, passa-li a un company perquè el solucioni. Què tenen a veure amb el tema que estem tractant avui?

Trobar la sortida d’un laberint on contínuament hem d’obrir i tancar portes és un bon exercici per practicar el dubte com a camí per solucionar problemes:

 

A continuació et presentem diferents laberints amb diferents criteris per resoldre’ls.

 

Trobant o inventant respostes. Tria la mostra


 

Imagineu que sou del Barça i us demanen que feu un estudi estadístic per conèixer l’opinió del vostre institut sobre aquest equip. En funció de les preguntes que feu i de la mostra de companys que trieu, el resultat pot ser un o un altre i tots dos completament diferents.

L’equip directiu del teu centre t’ha demanat que facis un estudi estadístic dels resultats acadèmics dels alumnes de l’ESO fent una enquesta a 50 alumnes de l’IES.

  1. Exposa, raonadament, diferents maneres de triar aquesta mostra de 50 alumnes per tal d’obtenir resultats diferents.
  2. Quina d’aquestes mostres creus que és la més correcta?
  3. Si fossis el/la director/a de l’IES, quina mostra triaries?

Raona totes les teves respostes.

 

Resultats acadèmics a l'Institut: agrupa els resultats


 

El primer trimestre ha passat i amb ell els exàmens de la primera avaluació. Arribat aquest punt, tots espereu els resultats, és a dir, els butlletins amb les notes… Això ens proporciona tot un seguit de preguntes que tenen a veure amb l’ètica i amb les matemàtiques…

  1. Què és allò que estan valorant les notes?
  2. Realment es pot mesurar el procés del vostre aprenentatge al llarg del trimestre a través d’un nombre?
  3. Podem pensar diferent exemples que, amb diferents agrupacions de les dades, “donin peu” a diferents interpretacions del resultat?
Inici Ètica Animals ètics Què busquem quan decidim

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.