Filosofar

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel
Inici Ètica Animals ètics Qui decideix allò que hem de fer

Qui decideix allò que hem de fer

Jake and the decision by alexs artHem dit que la vida és un art i que nosaltres som una obra que s’ha d’anar fent a poc a poc, a partir de les decisions que anem prenent al llarg de la vida.

Avui descobrirem alguns dels criteris que fem servir quan prenem una decisió… I per començar ens plantejarem una pregunta fàcil de respondre… Podem fer sempre allò que volem? Ja sabeu que, en realitat, la majoria de vegades, els nostres actes els fem de manera quasi automàtica, sense pensar gaire. És més còmode i eficient. Però si reflexionem una mica sobre les raons de la nostra conducta podem trobar tres tipus: fem allò que ens obliguen a fer, fem allò que estem acostumats a fer i fem allò que volem fer sense més.

Ordres, costums, capritxos i compromisos.

Les ordres es fonamenten en els premis i els càstigs, els costums en la comoditat. Mentre les ordres i els costums semblen venir de fóra, els capritxos sorgeixen de dintre nostre, semblen ser espontanis. També, de vegades, actuem per compromís, obligats en certa manera per una promesa feta o perquè ens sentim implicats (de vegades "complicats") en allò que decidim.

Però hi podem haver situacions en les quals no ens serveixen ni les ordres, ni els costums ni els capritxos i encara i així haguem de decidir? Sí! Tots ens hem trobat… I què passa llavors? Que ens trobem davant d’una situació ètica en estar pur. Quan les circumstàncies es posen serioses de veritat, quan no valen les respostes establertes per costum o per ordres cal inventar, quan no n’hi ha prou amb seguir la moda, els hàbits o els nostres impulsos i encara i així hem de decidir, ens trobem davant d’una situació etharitmòtica…

Les activitats d’avui tenen molt d’aritmètiques perquè ens recorden que, per trobar les solucions a determinats problemes, no n’hi ha prou amb copiar les respostes, sinó que ens hem d’arriscar i això significa buscar-les nosaltres mateixos. Però també tenen molt d'ètiques, perquè ens conviden a reflexionar sobre nosaltres mateixos, millor dit, sobre vosaltres en tant que adolescents, i sobre la pressa de decisions.

 

L'adolescència

jocs

 "Pavo salvaje"


AdolescentesEl País semanal va publicar un article el 2 de febrer de 2003 titulat "Pavo salvaje" que parla dels adolescents. A continuació us presento un extracte de l'article de Carmen Aguilera i us convido a pensar què té a veure amb la pressa de decisió:

Sempre han estat rebels, però molts adolescents d'avui són més difícils de tractar que mai. Apàtics, egoistes, de vegades violents, busquen la seva identitat entre "piercings", "botellons" i mòbils, mentre els seus pares i la societat els contemplen perplexos i preocupats.

Per què es comporten així? Què els passa? Nois i noies que demanen com a regal del seu 15è aniversari foradar el melic o la llengua, que es passen hores apàtics davant del televisor i només reviuen si els sona el mòbil, que s'enfronten a la mínima a pares i professors, i s'estan fent grans passant de la ratlla no de tant en tant, sinó de vegades amb massa freqüència.

En ficar en una coctelera els últims estudis publicats sobre els adolescents espanyols, obtenim un beuratge difícil d'empassar: el retrat d'uns individus que han crescut amb tots els drets, que disposen de més mitjans, informació i possibilitats que mai i que, no obstant això es comporten com tirans immadurs, consumistes, alguna cosa més que brètols, no valoren l'esforç ni suporten la contradicció, i a més coquetegen més que mai amb l'alcohol i les drogues.

És cert que la majoria dels adolescents són bons nois i noies, sensats, respectuosos i solidaris. Però en la sensació general guanya la imatge d'aquests altres xavals que van per la vida arrasant sense reparar en ningú més que en ells mateixos. Educadors, sociòlegs i psicòlegs coincideixen a assenyalar que la forma de comportar-se dels teenagers d'ara mateix és fruit d'aquesta societat tecnològica, individualista i consumista. Molts d'ells creixen molt sols perquè els pares tenen tota la jornada ocupada per la feina, s'estan educant gairebé sense límits ni pautes perquè estem en un procés de canvi social sense precedents, ia més són bombardejats per una publicitat brutal.

La família

Conviure amb nois i noies en efervescència hormonal comporta sovint crisis familiars. Bronques, desconfiança, preocupació... Aquest és l'ambient que es respira en el 43% de les llars espanyoles amb adolescents, els pares reconeixen que no saben com manejar-los. Aquesta generació d'adolescents no està disposada a viure d'experiències passades. No obstant això, la família continua sent per a ells el més important. Hi troben un refugi gairebé perfecte, amb moltes concessions, poca competència (hi ha molt fill únic o amb només un germà) i poca exigència.

Les relacions que s'estableixen a partir de la pubertat varien molt depenent de com siguin els pares i de l'educació que fins llavors hagin rebut els nois. El sociòleg Mariano Fernand assenyala que "hi ha hagut un parell de generacions que, com a reacció a la seva infància en un context repressiu, han preferit ser pares en excés permissius". La psicòloga Mirtha Cuco incideix: "S'ha passat de l'autoritarisme a deixar-los fer el que vulguin per por a frustrar-los, fins arribar a l'actual buit de normes."

El cas és que a partir dels 12 o 13 anys pot començar a resultar difícil viure amb els propis fills. Es tornen rondinaires, tot just col · laboren, es tanquen hores a la seva cambra, lluiten sense treva per prolongar l'hora d'arribada i menteixen impunement per fer el que els ve de gust. El sociòleg Javier Elzo, autor del llibre El silenci dels adolescents, ho resumeix així: "Hi ha un nivell de coexistència pacífica, però la comunicació entre pares i fills es mou entre la banalitat i l'alarmisme."

La panda

Els amics són un punt de referència vital, el que més els importa és el que té a veure amb el seu grup. Fóra d'aquesta bombolla. molts nois gairebé no s'interessen per res. Els adolescents mostren poca consciència social. Per a la majoria, la seva meta és saber què faran aquest cap de setmana, i la resta del món tot just els inquieta.

A aquesta edat, els pares ja no poden competir amb els amics, i els preocupa molt que la colla amb la qual surten els seus fills sigui l'adequada, perquè va a exercir sobre ells una influència molt forta. En la panda aprenen a desenvolupar-se socialment i sorgeixen els primers enamoraments. Les relacions entre nois i noies són molt igualitàries, i les relacions sexuals molt liberals.

Tecnologia

La majoria disposen de telèfon mòbil, ordinador personal, mp4 i televisió en la seva pròpia cambra. "És lògic", assenyala la psicòloga Mirtha Cuco, "perquè aquesta societat promou conductes addictives i l'ús compulsiu que fan els adolescents de la tecnologia és un exemple clar.

La imatge i el consum

L'aspecte personal adquireix una importància desmesurada. Es comparen amb el tipus perfecte dels mitjans de comunicació, i encara que sostenen que no els afecten són molt vulnerables. No és estrany que es frustrin, que no els agradi el seu cos, que es deprimeixin.

Els adolescents d'avui ho tenen tot. Gaudeixen d'avantatges desconegudes per a generacions anteriors, però volen més.

La febre del consumisme és un tret altament preocupant ja que avui ho tenen tot fàcilment i sense esforç, però a la molt prop els espera una realitat dura, amb treballs precaris i habitatges gairebé impossibles.

 You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

jocs

 Equacions amb paraules


 

No estem acostumats a relacionar una equació numèrica amb paraules. Seguidament us proposem uns quants exemples. L’activitat no és ben bé matemàtica, tampoc és ben bé ètica però si que ens posa davant d’una situació etharitmòtica. La solució passa per anar més enllà de les ordres, dels costums i dels capritxos i per deixar que la nostra intuició prengui la paraula.

24 = H en un D

7 = N M

4 = E en un A

5 = D en una M

7 = V de un G

4 = P C

 

aritmetica

 L'altra geometria


 

Els set ponts de Königsberg és un famós problema matemàtic que va donar origen a la teoria de grafs. Königsberg, l’actual Kaliningrad, és una ciutat russa (que fou alemanya fins a la fi de la II Guerra Mundial) per la qual passa el riu Pregolya. Enmig del riu, dues grans illes estaven connectades entre elles i a les voreres mitjançant una estructura de set ponts en total.

Per tal d’organitzar una desfilada, els habitants de la ciutat es van plantejar si era possible recórrer els set ponts de manera que només es passés per cadascun d’ells un sol cop.

El problema no té solució, però Leonhard Euler va plantejar una manera d’abordar-lo que donaria lloc a la teoria dels grafs, i que va revolucionar la topologia. Per què penseu que el problema no té solució. Podeu plantejar una manera de combinar set ponts que sí que en tingui?

Tracteu de solucionar el següent problema de grafs, connectant cada triangle amb el quadrat del color corresponent i sense que es tallin les línies.

Desa la solució i puja-la al teu espai del web.

Travessant el pont

A continuació us presentem un joc de lògica, un repte que només es podrà solucionar si sou capaços de prendre la solució correcta. Es tracta de conseguir que tots els personatges creuin el pont abans que s'apagui el llum. Cliqueu AQUÍ

L'adolescència i tu

Com em veuen els altres:

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Estat d'ànim:

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

 

Inici Ètica Animals ètics Qui decideix allò que hem de fer

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.