Filosofar

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel
Inici Ètica Animals ètics Les paraules ètica i aritmètica

Les paraules ètica i aritmètica

Abans de tractar d'explicar per què som animals etharitmòtics, potser ens hauríem de plantejar primer què són l'ètica i l'aritmètica partint del seu origen etimològic. D'on prové el terme ètica? I la paraula aritmètica? Veureu com l'ètica fa referència al caràcter, a la manera de ser d'una persona, i que l'aritmètica relaciona l'habilitat amb els nombres. Però podem relaciona nombres i caràcter?

Què significa la paraula ètica

qui socEl terme “ètica” prové del vocable “êthos” que originàriament significava “cau”, el lloc on viuen els animals. D’aquí va passar a tenir dos sentits principals. Primer significava “residència”, “morada”, “lloc en el qual s’habita”. Després es va aplicar als pobles i als éssers humans en el sentit de “país”.

Però cap al segle IV aC, el terme va deixar de significar el lloc exterior o país on es viu i va passar a significar el “lloc” que l’ésser humà porta en si mateix , la seva actitud interior, l’arrel d’on neixen tots els actes humans. Així, l’ètica seria la “manera de ser”, el “caràcter”. I es podria traduir per “mode o forma de vida”.

Però en quin sentit es fa servir el terme “caràcter”? Parlem de caràcter, però no en el sentit biològic de temperament, heretat per les estructures psicològiques, sinó en el de mode de ser o forma de vida que es va adquirint al llarg de d’existència.

Però com es va adquirint aquest caràcter al llarg del temps? L’etimologia ens guia una vegada més: êthos deriva d’éthos, i això vol dir que el caràcter s’assoleix a través de l’hàbit. I els hàbits constitueixen el principi dels actes.

A partir de l’etimologia grega descobrim que els éssers humans heretem un temperament que constitueix la base dels nostres sentiments, però que són els actes que fem allò que, a poc a poc, van donant forma a determinats hàbits o costums. I que, per sobre d’ells, està el caràcter, la impressió d’aquests hàbits en la persona mateixa. El caràcter és la personalitat que hem conquerit a través de la vida, allò que hem fet de nosaltres mateixos vivint.

Mentre el terme moral deriva de la veu llatina “mos”, que significa “costum”, l’ètica, en tant que expressió d’allò que en què ens convertim al llarg de la vida, té a veure amb la reflexió conscient de les diferents normes de conducta que s’accepten habitualment. L’ètica és un arribar a ser nosaltres mateixos quan intervé la reflexió conscient i responsable.

jocs

 Paraules que fan coses


 

city of words vito acconci 1999Ja hem vist com, originàriament, la paraula ètica feia referència al caràcter, a la manera de ser que anem formant al llarg del temps gràcies als nostres hàbits i gràcies també a que vivim en un món de paraules...

El nostre món és ple de paraules i de relacions entre paraules que ens permeten tenir una visió d'allò que ens envolta i de nosaltres mateixos.

Avui us presentem un joc col·lectiu perquè us adoneu que vivim en un món de paraules, que el nostre món es composa per grups de paraules que són significatives realment quan entren en relació amb el tot...

És a dir, el conjunt necessita de les seves parts... I sense cadascuna d'elles el resultat no és un tot homogeni.

De manera semblant, cadascun dels nostres actes, pensaments, sentiments,... donen forma a allò que som...

Cliqueu a sobre de la imatge perquè comenci l'activitat...

 

Què significa la paraula aritmètica

paissatge nombresL'aritmètica és la més antiga i elemental branca de la matemàtica... Ja que estem parlant d'etimologies us direm que prové del grec arithmeticós, terme que és la combinació de dues paraules, arithmos, que vol dir "nombre" i techne, que vol dir "habilitat".

L'aritmètica es refereix comunment a la branca de les matemàtiques que tracta de les propietats de certes operacions amb nombres. Dit així sona una mica complicat... I ho pot arribar a ser, però ara ens interessa més que us adoneu que tant a una tasca quotidiana com contar els dies que falten perquè arribin les vacances, com a una complicadíssim càlcul científic, hi és present l'aritmètica.

Tales de Milet va ser una gran matemàtic i un gran filòsof, conten qu era tan distret que va caure en un pou perquè l'encantava caminar contemplar el cel estelat... Però conten també que, gràcies als seus coneixements astronòmics i matemàtics, va ser capaç de predir una gran collita l'olives, va comprar totes les premses d'olives i, com que tothom li va haver de llogar la premsa per fer l'oli, ell va guanayar una gran fortuna... El coneixement és abstracte, sembla poc pràctic però, gràcies a ell, la tècnica ha portat l'ésser humà allà on es troba en l'actualitat, per bo i per dolent...

aritmetica

 Sudokus etharitmòtics


 

Els nombresens envolten per tot arreu. Us dèiem l'altre dia que som ésser que vivim en un món de paraules, avui afegirem que també vivim en un món de nombres. La nostra visió de la realitat és lingüística i matemàtica. Qualsevol aproximació al món que ens envolta i en el qual ens fem ésser humans hi ha referències lingüístiques i operacions matemàtiques de tot tipus: geomètriques, aritmètiques, algebràiques...

 

Vols intentar-ne un altre?

Inici Ètica Animals ètics Les paraules ètica i aritmètica

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.