Filosofar

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel

Pensar en primera persona

pensadorNingú altre pot pensar per nosaltes... Però quins elements em poden ajudar a adonar-me que sóc el veritable protagonista del meu pensament? I és que creixem envoltats de pensaments que ens arriben abans que els puguem seleccionar. Aprenem a parlar a partir dels pensaments dels altres, pensaments que condicionen la nostra manera d'entendre la realitat que ens envolta, les relacions que establim, la nostra pròpia identitat...

De vegades és còmode deixar-nos emportar per les idees dominants, més establertes, que no intentar reflexionar sobre el valor d'aquestes idees. És cert que viure en un món humà requereix un ajustament a aquest corrent ideològic que ens envolta i que constitueix la nostra cultura, medi social... Però, tindrem el valor o estarem disposats a fer l'esforç de remuntar el corrent dels pensaments donats que ens envolten i ens arrosseguen?

Cal realment fer una avaluació dels nostres prejudicis i de les idees que els nodreixen. Pensar per un mateix equival, per tant, a una certa transgressió. Transgressió no significa que tots els nostres pensaments hagin de ser originals, no es tracta d'aillar-nos i, des de la solitud, començar de zero; sinó de traçar, coneixent el procés de la pròpia cultura, un camí personal de reflexió crítica que busqui la coherència entre pensaments i actes, entre experiència i idees.

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.