Filosofar

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel

Canvi de color

Segons el principi de la constància tendim a veure els objectes com a inalterables a pesar del canvi que produiex l'estimulació sensorial.

Una vegada que ens hem format una percepció estable d'un objecte el reconeixem des de qualsevol angle. Aquesta llei s'aplica a la forma, al tamany i, com és el cas de la imatge, al color. Sí! encara que no ho sembli, els quatre cilindres són del mateix color. I si no us ho acabeu de creure, ho podeu comprovar al vídeo següent:

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

 

Encara que ho intentem, els cilindres i els rombes ens continuaran semblant de colors diferents tot i que sabem que són del mateix color. Quina és la raó? Perquè el nostre cervell prioritza la diferenciació de la forma i dels límits dels objectes, així que deixa de banda la percepció dels colors i modifica el sistema visual tot ajustant-lo amb lleugeres variacions.

A continuació us presento una il·lusió d'Edwar H. Adelson, professor de Ciències de la Visió al MIT, en el Departament de Cervell i Ciències Cognitives:

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Si encara no esteu convençuts, mireu la següent animació en flash de la mateixa il·lusió:

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.