Filosofar

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel

El Bhágavad guitá

Bhagavad-GuitaEl Bhàgavad guità (la cançó de Bhagavan) o, simplement, el Guità (Gita). és una obra del segle III o IV aC que ens presenta una conversa entre Krishná, a qui els hinduistes consideren una encarnació del déu Vishnú, i el seu cosí Arjuna. Imagineu-vos un camp de batalla, dos bàndols enfrontats i als dos cosins contemplant el preàmbul del que en uns instants serà destrucció i horror. Arjuna mostra dubtes, entre els seus adversaris hi ha antics amics i familiars, i no pot evitar que sorgeixi un dilema moral:

"Tot això sembla tan absurd. En ambdós costats els meus amics i els meus parents esperen disposats a lluitar. Guanyi qui guanyi serà una pèrdua, perquè la meva família, els meus parents i els meus amics seran destruïts. Encara que guanyi, no valdrà de res perquè, a qui vaig a mostrar la meva victòria? Les victòries són significatives per tots els amics, parents, familiars que en gaudeixen. Però no quedarà ningú, la victòria serà sobre cadàvers. Qui la valorarà? Qui dirà: 'Arjuna, has fet alguna cosa important'? Per tant, guanyar o perdre em sembla absurd. Tot això no té sentit ".

Arjuna volia renunciar a lluitar. Està angoixat, mortalment seriós... Però la seva serietat no és només seva, és la serietat de tots aquells que mercadegen amb la vida. Krishná, en canvi, insisteix que ha de deixar el futur en mans del diví: "El resultat de la teva activitat està en mans del diví, simplement actua". Krishná convida a Arjuna a lliurar-se a un "fer simple" i acceptar tots els esdeveniments com un joc. Però a Arjuna li resulta difícil acceptar-ho. Si tot és un joc, per què matar? Per què lluitar? A Arjuna li resulta difícil comprendre a Krishna perquè Arjuna calcula, pensa en terme de resultats, de guanys i de pèrdues.

El missatge del Guitá és esgarrifós i tremendament significatiu. La guerra és l'assumpte més seriós. No pots jugar amb ella perquè estan implicades moltes vides, no pots juga ... I, no obstant això, Krihsna insisteix que fins i tot allà has d'estar disposat a jugar. No pensis en el que passarà al final, simplement roman en l'aquí i l'ara. Simplement sé un guerrer i juga.

La qüestió no és ni tan sols si el resultat està en mans del diví o no, la qüestió és que no és a les teves mans. Si depengués de nosaltres, la nostra vida no podria ser meditativa... Encara que de la meditació no toca parlar-ne aquí... Per això Krishná li diu a Arjuna "No et preocupis pels resultats, això és només la teva ment orientada cap la por". No pensis en el que succeirà com a conseqüència del que facis. Roman aquí, res més, i actua totalment. No calculis, no planeges, no facis arranjaments, no et posis fora de perill. Tota la teva vida es perd d'aquesta manera. Viu el moment, la resta és irrellevant. Només si pots estar en aquest moment pots estimar... O dit amb les paraules del Guilgamesh, només si fas de la teva vida una festa pots gaudir.

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.