Filosofar

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel

Noció d'idea en Plató:

Les idees no són conceptes mentals, sinó entitats subsistents.

- Parmènides es va expressar en aquests termes: Ets digne d'elogi, Sòcrates, pel teu entusiasme per les investigacions filosòfiques. Però, digues, ¿distingeixes efectivament, com dius, d'una banda les idees en si, i d'altra banda el que participa d'elles? I creus que hi ha una semblança en si, a part de la semblança que tenim, i el mateix la unitat, la multiplicitat i tot el que acabes de sentir expressar a Zenó?

- Sí, va respondre Sòcrates.

- Potser, va continuar Parmènides, hi ha alguna idea en si del que és just, del bell, del bé i de totes les coses d'aquesta classe?

- Amb seguretat, va respondre Sòcrates.

- I hauria també una idea de l'home separada de nosaltres i de tots pel que fa existents concrets, una idea en si de l'home, del foc o de l'aigua?

- Aquesta és, Parmènides, una qüestió que sovint m'ha preocupat, no sabia si havia de dir el mateix d'aquestes coses que de les altres.

- I estàs en el mateix dubte, Sòcrates, respecte d'aquestes que podrien semblar ridícules, com pèl, fang, deixalles, en fi, tot el més abjecte i vil que vulguis? Creus que cal admetre o que no cal admetre per a cadascuna d'aquestes coses unes idees separades del que toquem amb les nostres mans?

- De cap manera, va respondre Sòcrates. Aquests objectes no són res més que el que veiem; suposar una idea seria, em temo, una cosa massa estranya. No obstant això, de vegades em va a la ment el que tota cosa podria molt bé tenir igualment la seva idea. Però quan m'assalta aquest pensament m'apresso a fugir d'ell, per por d'anar a caure en un abisme sense fons. Em refugio doncs al costat d'aquestes altres coses les idees de les quals hem reconegut que hi ha, i em lliuro enterament al seu estudi.

- Això és perquè encara ets jove, Sòcrates, va replicar Parmènides. La filosofia encara no s'ha apoderat de tu com ho farà, si no m'equivoco, quan no desdenyis cap d'aquestes coses. Actualment, a causa de la teva edat, et preocupes de l'opinió dels homes.

Plató, Parmènides, 130a

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.