Filosofar

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel
Inici Història de la filosofia Pensament antic Aristòtil La Lògica, una ciència per a la ciència

silogismoSegons Aristòtil, la lògica (o Organon, instrument) és una ciència preparatòria (propedèutica) de les altres ciències... La seva funció és la d’estudiar l’estructura del pensament. Per què és tan important per a Aristòtil analitzar el pensament? Anem a poc a poc... Tots sabem que el llenguatge fa servir paraules que reprodueixen conceptes. És a dir, el pensament fa servir idees mentals que s’expressen en mots. Però a la realitat no hi ha idees, hi ha “coses”. De quina manera les coses es poden encabir en conceptes que després se sintetitzen en mots? I com és que relacionem uns conceptes amb unes altres per afirmar o negar aspectes de la realitat?

Diu el diccionari que l’oració és la unitat mínima de comunicació completa, autònoma sintàcticament o no, que relaciona i concerta un sintagma nominal (amb la funció de subjecte) amb un sintagma verbal (amb la funció de predicat). Si diem “la taula és verda” estem fent servir una oració amb l’estructura subjecte i predicat... Però aquesta oració no fa referència a una idea, afirma una qualitat d’una realitat concreta, la taula,... De la taula també podem dir que “és pesada”, que “està guixada” o que “és de Martí”. A aquestes formes diferents de fer referència a la realitat, Aristòtil les anomena “categories”. Les categories són la forma de pensar la realitat però també la forma de ser d’aquesta mateixa realitat. I és que, segons Aristòtil, i aquesta és una de les seves grans trobades , l’estructura del llenguatge reprodueix l’estructura de la realitat.

logica_aristotil

Inici Història de la filosofia Pensament antic Aristòtil La Lògica, una ciència per a la ciència

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.