Filosofar

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel
Inici Ètica Veïns d’una mateixa casa Quan dos no es coneixen

Quan dos no es coneixen

Mapa RiquesaLa població mundial arribava als 6700 milions de persones l’any 2008. D’aquestes,

 • uns 2500 milions viuen en l’extrema pobresa (no tenen on viure i amb prou feines poden menjar cada dia),
 • uns altres 930 milions viuen amb comoditats (alguns amb moltísimes) i
 • la resta ocupa una escala que compren des dels qui viuen gairebé en la pobresa (la majoria) fins als qui gaudeixen d’alguna comoditat.

En general, podem dir que només una tercera part de la població mundial viu dignament, i que les dues terceres parts restants passen gana o estan mal nodrides i tot just cobreixen es seves necessitats bàsiques.

Les diferencies entre el Nord i el Sud són molt grans.

mafalda norte surTot seguit et comentem algunes d'aquestes diferències tot fixant-nos especialment en les característiques dels països del Sud, segons els indicadors que estableixen allò que el Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) defineix com a índex de desenvolupament humà.

  • Pobresa. Al cap i a la fi, aquest es el problema que resumeix tots els mals dels països del Sud. Els països rics, que constitueixen el 20 % de la població mundial, disposen del 80 % de tots els bens, mentre que els països pobres, que sumen el 80 % de la població, només disposen del 20 % de la riquesa. 

Quino Pobresa

 • Desnutrició, i fins i tot fam crònica de bona part de la poblad6 (uns 854 milions de persones).
 • Problemes demografics. Tot i la baixa esperança de vida (mentre que a l’Àfrica subsahariana se situa entre els 45 i els 46 anys, al Japó es de 82 anys.) i l’elevada mortalitat infantil (als països pobres moren 230 infants per cada mil habitants abans d’arribar als cinc anys, mentre que a l’Estat espanyol aquesta xifra es redueix a nou, i al Jap6, a sis), als països del Sud la població augmenta ràpidament.
 • Baixa escolarització infantil i alta proporció d’analfabetisme adult. Als països del Sud és analfabet gairebé el 53% de la població adulta.
 • Serveis sanitaris ineficaços i poc estesos. Si comparem els extrems, veiem que, per cada deu mil habitants, a l’Àfrica oriental hi ha 0,6 metges, mentre que a Europa hi ha 17,5 metges.
 • Poca disponibilitat d’energia. Els vint-i-vuit països mes industrialitzats consumeixen, en general, el 70 % de l’energia mundial.
 • Feble industrialització. El producte interior brut (PIB) dels països rics representa el 85 % del total mundial, per la qual cosa als països pobres només els en correspon el 15 %. A més, els països pobres depenen tecnològicament dels rics.
 • Sistemes de comunicació i transport molt deficients.
 • Problemes polítics i socials interns. Les diferencies socials son molt marcades: hi ha una minoria molt rica i una gran majoria molt pobra.

dialegSolidaris


Sabies que la paraula solidaritat procedeix del mot llatí "solidus", que es refereix a quelcom sòlid, potent, valuós? En l'actualitat, solidaritat s'aplica a tota relació social que l'ésser humà estableix amb els altres i que implica generositat, altruisme, cooperació i participació. Per tant, la solidaritat com a pràctica suposa llibertat, comprensió, entusiasme i alegria.

Hi ha moltes formes de ser solidaris, a continuació ens aproparem a algunes d'aquestes formes:

 1. Què signifiquen les sigles ONG?
 2. Què creus que fan les ONG's?
 3. Coneixes alguna ONG? Busca a internet algun exemple i explica a què es dedica.
 4. T'agradaria ser membre d'alguna ONG? De quina?
 5. Sense ser membre d'una ONG, digues diferents possibilitats de ser solidari que es poden practicar a diari.

jocsUna mica de perspectiva


De vegades ens cal una mica de perspectiva per descobrir o solucionar un problema, avui mirarem de descobrir què són els objectes següents a partir de la perspectiva, poc habitual, que ens ofereixen les imatges:

perspectives

aportacionsDiferents maneres de dividir un quadrat


Divideix els quadrats en quatre parts iguals. Pots trobar un criteri que t'ajudi a fer-ho amb facilitat?:

dialegProjectant les desigualtats


Una projecciócartogàfica és un procediment matemàtic per a representar una part de la superfície de laTerra, que és esfèrica, sobre un mapa, que és una superfície plana. Totes les projeccions deformen d'alguna manera la realitat. Per exemple, si volem mantenir les proporcions en les superfícies dels països, no podrem mantenir les proporcions en les distàncies entre ells. A continuació us proposem que compareu les projeccions de Peters i de Mercator. Podeu fer una reflexió ètica al voltant d'aquest dues formes diferents de projectar tot relacionant-les amb els anomenats 1r i 3r món?

peters mercator

Més curioses que les projeccions anteriors són les representacions de la Terra que trobareu a WorldMapper. Comenteu els mapes següents:

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.