Filosofar

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel
Inici Ètica Ius romanum Blau i rosa

Blau i rosa

estereotipsQuins canvis es produirien a la vostra vida en cas d’haver nascut amb un sexe diferent? Com afectaria això a la manera com us relacioneu amb els vostres amics i amigues, amb els vostres familiars? Tindríeu les mateixes aficions i punts de vista? Tindríeu les mateixes oportunitats d’estudiar i de treballar?

El cert és que no triem el fet de néixer home o dona, igual que l’època o les condicions socials i econòmiques dels països on vivim, però també és cert que això influeix en molts sentits en les nostres vides, en allò que podem arribar a fer o a aprendre.

No toca ara parlar-ne de les diferències biològiques, sinó de les diferències que, al llarg de la història i en les diferents societats humanes, s’han associat als sexes, dels rols laborals i de les pautes de comportament i de personalitat diverses que s’han anomenat genere.

Telefon-parellaA diferència del sexe, que depèn enterament de la biologia, el gènere és una construcció social i cultural que canvia amb el temps i els espais i que pot ser modificada si l’entorn ho considera necessari.

Per tant, quan es parla de les semblances i les diferències entre sexes, cal distingir el que és natural i biològic d’allò que és construcció social i cultural. I no oblidar que moltes dades biològiques estan culturitzades, de manera que al voltant de les diferències biològiques entre homes i dones, la societat reconeix un conjunt d’atributs i assigna uns rols que en molts casos han derivat en estereotips.

Els atributs són maneres de veure, sentir, pensar i viure d’acord amb el món d’allò que és femení i d’allò que és masculí. Per exemple, s’associa la sensibilitat i la debilitat a la feminitat i la força i la racionalitat a la masculinitat.

Els rols són la diversitat de tasques que una persona realitza en la societat. Els rols estan relacionats amb l’àmbit privat (família i llar), o amb l’àmbit públic (laboral o polític). Tradicionalment, els rols relacionats amb l’àmbit privat s’associen a la dona i els públics o l’home. Aquest rols socials s’adquireixen mitjançant un procés de socialització en el qual intervenen la família, l’escola, els amics, els mitjans de comunicació, els poders públics,...

Un estereotip és una idea que es fixa i es perpetua en funció de les característiques pròpies d’un sexe i de l’altre. Per exemple, les dones s’ocupen de la llar i els homes sustenten la família amb el seu treball. Els estereotips són simplificacions, creences que estan influïdes per criteris culturals i de moments històrics passats, i que només se superen amb l’educació.

dialegAtributs o rols

 Observeu el vídeo següent i després tracteu de respondre quines frases es refereixen a atributs i quines a rols?

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

 • Hem d'esforçar-nos per compartir les feines de la llar.
 • La seva fortalesa més important és la fèrria voluntat.
 • Li has de donar ala notícia amb molta delicadesa perquè no es desanimi.
 • La puntualitat i l'eficàcia en la feina són imprescindibles.
 • Hem de tornar a negociar les condicions de venda per aconseguir més beneficis.

 

 

dialegLes princeses Disney


 Com ha anat evolucionant el paper de les princeses Disney al llarg del temps? El vídeo següent ens dóna unes quantes pistes:

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

aportacionsPublicitat i estereotips

Busqueu diferents campanyes publicitàries i identifiqueu quins estereotips mostren. I per fer-ho us heu de fixar en els següents aspectes:

1. Aspectes verbals i paraverbals

Missatge lingüístic del personatge (o personatges) que apareixen a l'sport.

a) Contingut (allò que diu)
b) Idiolecte (registre)
c) To de veu (component paralingüístic)
d) Veu en off (pensament del pesonatge)
e) Cançons (el personatge o personatges cantes)

Missatge lingüístic no produït pel personatge (o personatges), però que pot fer referència al personatge, al producte o a ambdós.

a) Textos
b) Veu en off i el seu component paralingüístic

2. Aspectes no verbals

Relacionats directament amb el personatge (o personatges)

a) Expressió de la cara (mirada, somriure,...)
b) Gestualitat
c) Vestit

Relacionats indirectament amb el personatge (o personatges)

a) Espai estàtic (marc, objectes,...)
b) Sorolls (potenciadors i regurladors).
c) Música (valor emotiu)

3. Aspectes globals

Espai dinàmic (relativització de l'espai mitjançant el joc de càmera/ritme).

Informació / Redundància

Intenció

 

aritmeticaDones matemàtiques

La destrucció de la Biblioteca d'Alexandria és un dels més grans misteris de la civilització occidental. Al llarg dels segles va patir diferents intents de destrucció. El 47 aC, les tropes de Juli Cèsar incendien la flota d’Alexandria. El foc es va propagar al moll i va destruït una part de la biblioteca. Reconstruïda, va tornar a ser destruïda el 391, i també el 642 i el 645. Una de les víctimes de la intolerància a Alexandria va ser Hipàtia, la primera dona coneguda en fer una contribució substancial al desenvolupament de la matemàtica. Filla de Teó, matemàtic i cap del Museu d’Alexandria, va col·laborar en l’obra filosòfica i matemàtica del seu pare. Tant el seu pare com ella eren pagans. Vora l’any 400 Hipàtia era una autoritat en l’ensenyament de la matemàtica i la filosofia. Els cristians d’aquella època acostumaven a identificar la ciència amb el paganisme encara que entre els alumnes i amistats d’Hipàtia també s’hi comptaven cristians preeminents. Tot i així, Hipàtia fou considerada una amenaça per alguns seguidors del cristianisme. Un dia fou sorpresa al carrer per fanàtics i la van atropellar amb un carro i la van matar probablement el 415. Busque informació sobre la vida i els descobriments d'alguna de les dones matemàtiques següents:

 • Teano (segle VI aC). Va dirigir l'escola pitagòrica.
 • Hipàtia (370-415).
 • Émilie de Châtelet (1706-1749). Traductora de Newton.
 • María Gaetana Agnesi (1718-1799). A més fou una gran lingüista i humanista.
 • Carolina Herschell (1750-1848). Descobridora de cometes
 • Ada Lovelace (1815-1852). Pionera en les calculadores.
 • ...

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.