Filosofar

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel
Inici Ètica Ius romanum La Declaració Universal dels Drets Humans

La Declaració Universal dels Drets Humans

ONU LOGOLa font de la qual neix tota la legislació de drets humans és la Declaració Universal dels Drets Humans. La Comissió dels Drets Humans de les Nacions Unides va presentar l'esborrany de la Declaració a l'Assemblea General de l'ONU, que la va aprovar setmanes més tard (10 de desembre de 1948), sense cap vot en contra, però amb vuit abstencions (Aràbia Saudí, Belarús, Iugoslàvia, Polònia, Txecoslovàquia, Ucraïna, Unió Soviètica, Unió Sud-africana). Tot i que la Declaració no és d'obligat compliment jurídicament, al llarg dels anys, els seus principis fonamentals han adquirit l'estatus d'estàndards que han de ser respectats per tots els estats. Els drets humans són un tipus especial de drets. Sovint se’ls ha contrastat amb els anomenats drets legals o civils, això és, aquells que deriven de les lleis o costums d’una societat concreta. En quin sentit són diferents? Els drets humans els posseïm pel fet de ser éssers humans, no perquè estiguin garantits per alguna llei particular del país en què vivim. Això significa que són iguals per a tots, són inalienables i són universals. Seguidament us presentem la llista de la Declaració Universal dels Drets Humans però adaptada a un llenguatge més comprensible.

ARTICLE 1: Tots els éssers humans neixem lliures i amb la mateixa dignitat. Per tant, ens hem de tractar sempre amb respecte.

ARTICLE 2: Els drets que proclama aquesta Declaració són per a tothom. Encara que parlem una altra llengua, encara que tinguem el color de la pell diferent, encara que pensem d'una altra manera, encara que sigui una altra la nostra religió, tant si som pobres com si som rics com si som d'un altre país.

ARTICLE 3: Evidentment, tots tenim dret a viure. A viure lliurement i amb seguretat.

ARTICLE 4: Ningú no té dret a esclavitzar-nos. I nosaltres, és clar, tampoc no tenim dret a esclavitzar ningú.

ARTICLE 5: Ningú no té dret a torturar-nos, a fer-nos mal, i nosaltres tampoc no tenim dret de fer mal a ningú.

ARTICLE 6: Tots els nostres drets han de ser reconeguts a tot arreu.

ARTICLE 7: La llei és la mateixa per a tothom. No se'ns pot aplicar de forma diferent.

ARTICLE 8: Quan algú no respecta els nostres drets podem demanar la protecció de la justícia.

ARTICLE 9: Ningú no té dret, arbitràriament, a empresonar-nos, a mantenir-nos a la presó ni a expulsar-nos del país on vivim.

ARTICLE 10: Si hem de ser jutjats ha de ser públicament. I aquells que ens jutgin han de ser completament imparcials.

ARTICLE 11: S'ha d'admetre que som innocents mentre no es pugui provar que som culpables. Si som acusats, sempre tenim dret a defensar-nos. Ningú no té dret a condemnar-nos ni a castigar-nos per coses que no hem fet.

ARTICLE 12: Ningú no pot penetrar a casa nostra arbitràriament, ni obrir les cartes que enviem o ens envien. En la nostra vida privada no té dret a ficar-s'hi arbitràriament ningú.

ARTICLE 13: Tenim dret a entrar i sortir del nostre país quan vulguem.

ARTICLE 14: Si algú ens fa mal, o ens en vol fer, tenim dret a anar a un altre país i demanar que ens protegeixin. Però perdem aquest dret si no respectem els articles d'aquesta Declaració, per exemple, si matem algú.

ARTICLE 15: Tenim dret a pertànyer a un país. I, si desitgem pertànyer a un altre país, ningú no pot, arbitràriament, impedir- nos-ho.

ARTICLE 16: Quan tenim edat de casar-nos, tenim dret a fer-ho sigui quin sigui el color de la nostra pell i el nostre país d'origen. Les dones i els homes tenim els mateixos drets quan som casats i quan ens separem. No hi ha ningú que ens pugui obligar a casar-nos i, si ho fem, el govern del nostre país ha de protegir la nostra família.

ARTICLE 17: Com tothom, tenim dret a tenir les nostres coses, i ningú no té dret a prendre'ns-les.

ARTICLE 18: Tenim dret a pensar el que volem i a canviar de manera de pensar. També tenim dret a triar lliurement la religió que volem, a canviar de religió i a practicar-la com ens sembli, sols o amb d'altres persones.

ARTICLE 19: Ningú no ens pot prohibir dir el que volem. Tenim dret a intercanviar idees amb les persones d'altres països sense que les fronteres ens ho impedeixin.

ARTICLE 20: Ningú no ens pot obligar a formar part d'un grup. Alhora, tots tenim dret a organitzar grups i reunions, i a participar-hi de manera pacífica.

ARTICLE 21: Tenim dret a participar activament en les decisions del nostre país, directament o escollint representants que tinguin les nostres idees i votant lliurement per indicar la nostra elecció. Tots tenim aquest dret, tant si som dones com homes.

ARTICLE 22: Cadascú de nosaltres tenim dret a beneficiar-nos de tots els avantatges socials, culturals i econòmics de què disposa la societat en què vivim.

ARTICLE 23: Tenim dret a treballar, a triar lliurement una feina i a rebre un sou que ens permeti viure dignament, a nosaltres i a la nostra família. Totes les persones que facin el mateix treball, tenen dret, sense cap discriminació, al mateix sou. Si treballem, tenim dret a agrupar-nos per defensar els nostres interessos.

ARTICLE 24: Tots tenim dret a descansar. Per tant, la jornada laboral no ha de ser excessivament llarga i, periòdicament, hem de poder tenir vacances pagades.

ARTICLE 25: Tant nosaltres com la nostra família hem de tenir les necessitats bàsiques cobertes. Per exemple, tenim dret a no passar ni gana ni fred i, en cas de malaltia, tenim dret a ser atesos. Tenim dret a ser ajudats si no podem treballar, ja sigui perquè no hi ha feina, perquè estem malalts, perquè som massa grans o per qualsevol altra raó independent de la nostra voluntat. La dona que ha de tenir un fill, i el seu fill quan ja ha nascut, han de ser ajudats. Tots els nens i nenes tenen els mateixos drets, encara que la seva mare no sigui casada.

ARTICLE 26: Tenim dret a anar a l'escola, i a beneficiar-nos de l'escola obligatòria sense haver de pagar res. L'escola ha de fomentar la convivència i el desenvolupament dels talents de cadascú. Els pares tenen dret a triar el tipus d'educació dels seus fills.

ARTICLE 27: Tots tenim dret a participar i beneficiar-nos tant de la vida cultural com del progrés científic de la societat en què vivim.

ARTICLE 28: Per tal que tots els drets i les llibertats de què hem parlat fins ara, els nostres i els de tothom, puguin ser protegits adequadament, cal que existeixi un ordre social i internacional que ho faci possible.

ARTICLE 29: És per això que nosaltres també tenim deures en relació amb les persones que ens envolten, a les quals, d'altra banda, necessitem per desenvolupar-nos plenament. La nostra llibertat i els nostres drets només estan limitats pel respecte necessari a la llibertat i els drets dels altres. A

RTICLE 30:Cap Estat, cap grup, cap esser humà, pot utilitzar cap principi d'aquesta Declaració per suprimir el drets i llibertats que s'hi proclamen.

aportacionsDiverses declaracions de drets

Busqueu a internet (a la pàgina d'ammistia internacional) diferents llistes de declaracions dels drets de l'ésser humà i digueu a quins articles corresponen els següents:

aportacionsL'amant (treball en grup)

A continuació us presentem una història que explica una situació hipotètica i us demanem que penseu en les seves implicacions responent les preguntes que trobareu a continuació: "Una jove casada, poc atesa pel seu home que sempre està de negocis, es deixa seduir i passa la nit a casa del seu amant que es troba a l'altra banda del riu. Per a tornar al dia següent de matinada, abans que el seu marit torni de viatge, ha de creuar un petit pont, però un boig li tanca el pas fer gesticulacions amenaçadores. Ella es dirigeix corrent cap a un home que es guanya la vida passant persones a l'altre banda del riu amb la seva barca. Hi puja però l'home li demana diners pel passatge. La jove no te diners, suplica i demana però l'home es nega a passar-la si no paga. Llavors la jove se'n torna cap a casa del seu amant i li demana diners. Ell es nega sense cap explicació. Ella recorda que tenia un amic solter que vivia a la mateixa banda del riu i se'n va a veure'l. Li explica tot i li demana diners però ell també es nega i a més a més li diu que l'ha decepcionat amb la seva conducta tant lleugera. Ella intenta de nou anar a la barca, però no pot fer res. Desesperada es decideix a creuar el pont i el boig la mata".

Qüestions:

1. Qui penseu que és el responsable de la mort de la dona?

2. Si la dona fos un immigrant ilegal que travessa l'Estret de Gibraltar, quins serien els altres personatges de la història?

aportacionsViolacions de drets humans

1. Busqueu a Internet diferents pàgines de diaris i busqueu notícies que facin referència alguna violació dels drets humans.

2. Penseu en exemples de la vida quotidiana que posin de manifest que no es respecta algun dels drets humans. Indiqueu de quin dret es tracta.

Inici Ètica Ius romanum La Declaració Universal dels Drets Humans

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.