Filosofar

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel
Inici Ètica De Robinson a Frankenstein Diferents però iguals

Diferents però iguals

Una característica cultural no és bona ni dolenta per si sola, sinó segons el punt de vista cultural. Potser no comprenem alguns comportaments d’altres grups culturals perquè estem massa submergits en el model cultural propi, i només els entendríem si ens poséssim al seu lloc. Per tant, els trets culturals s’han d’analitzar en funció del seu marc cultural. És el que denominem “relativisme cultural“.

diferents iguals

Però relativisme cultural no vol dir que tot val a tot arreu, o que res no val enlloc; no es tracta d’acceptar-ho tot com a bo o com a dolent. Malgrat les diferències i fins i tot divergències culturals, hi ha respostes de validesa més o menys universals.

Així, malgrat la gran diversitat cultural, hi ha un seguit de característiques comunes a tota cultura coneguda tant per la història com per l’antropologia. Per exemple, les gradacions d’edat, la pràctica d’esports, el calendari, els hàbits de neteja, l’organització de la comunitat, l’embelliment corporal, la cuina, el treball cooperatiu, la dansa, l’art decoratiu, la divisió del treball, la interpretació dels somnis, l’educació, l’ètica, els tabús alimentaris, els ritus funeraris, les formes de govern, etc.

Hi ha universalitat d’algunes pautes culturals, però la concreció o especificitat fa que de vegades apareguin com a contradictòries. El que canvia és la manera com aquestes pautes universals es concreten en cada grup humà. El fet que de vegades semblin contradictòries no vol dir que no tinguin sentit.

A diferència del relativisme cultural, rep el nom d’etnocentrisme la creença que les nostres pròpies pautes de comportament són naturals, bones o importants i, per tant, són “civilitzades”, mentre que les altres comunitats, pel sol fet d’actuar d’una manera diferent, són estranyes i viuen salvatgement.

L’etnocentrisme usa com a criteri de valor el de la pròpia cultura, sense adonar-se que n’hi ha molts altres, i que cada cultura té el seu propi criteri.

dialegSobre la diversitat


 

  1. Si una persona és millor que tu realitzant alguna activitat, es pot dir que és superior a tu com a persona? I a l’inrevés?
  2. En quin sentit ets diferent als altres i en quin sentit ets igual que els altres?
  3. Creus que els teus professors han de considerar de igual manera a tots els alumnes? 
  4. T’agradaria que tots fóssim de la mateixa raça, parléssim la mateixa llengua, fóssim del mateix sexe, etc…
  5. Busca informació sobre el dret a la igualtat.
  6. Què és la diversitat? Posa exemples de diferents tipus de diversitat.
  7. Busca informació sobre la diversitat cultural. Creus que és positiva?

 

jocsL'ull màgic


 

Allò que veiem depèn del punt de vista de qui mira… Mira atentament aquesta imatge i descobriràs un cor en 3D.

ull magic

estereograma

 Voleu aprendre a fer un ull màgic? Cliqueu en aquesta adreça: Easy Stereogram Builder o en aquesta altra 3D Stereogram

aportacionsDiferents però iguals. Ambigrames


 

Els ambigrames són paraules o frases escrites o dibuixades de tal manera que, com a mínim, admeten dues lectures diferents. La segona lectura es pot llegir després de realitzar algun tipus d’operació amb el dibuix original.

ambigramesAmbigram rotating

 

 

aritmeticaUna multiplicació curiosa


 

Ja sabeu que multiplicar és una operació aritmètica resultat d’un cas particular de la suma. Ben segur que tots heu après les taules de multiplicar i el mètode per multiplicar per més d’una xifra. Però no hi ha una única manera de multiplicar…

Avui us volem mostrar una forma curiosa de multiplicar, una manera diferent d’arribar a un resultat igual.

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.