Filosofar

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel
Inici Ètica De Robinson a Frankenstein Consciència i llibertat

Consciència i llibertat

Només som responsables quan som conscients i lliures... Un pas més el que vam donar l'altra sessió... i de conseqüències importants.

La paraula “consciència” és molt significativa, prové del llatí “con-scire”; “con” vol dir “amb” i “scire” significa “saber”. Així, una persona conscient és una persona que sap. Ser conscient vol dir, no dubtar, saber... Però també vol dir, no buscar excuses.

la-creacion-de-bart1

D’excuses n’hi ha de molts tipus. Tots n’hem fet servir. Unes vegades la del pasota que vol creure que tot l’és igual, d’altres la del que ho vol tot i a la vegada i ràpidament.

Però la pitjor forma de no ser conscient és quan no sabem què és allò que, de veritat, volem.

Quin és el nostre impuls, passió més autèntic, quina és la nostra necessitat més profunda, aquella que ha de ser satisfeta com quan tenim set o gana? Ser-ne conscients d’això significa descobrir on rau la vida bona que volem. I significa també descobrir la nostra llibertat al darrere, perquè no només som els protagonistes de l’obra de la nostra vida, som també els seus guionistes i els seus directors. Això significa ser lliure.

No es tracta de poder acomplir qualsevol caprici, no es tracta de poder fer-ho tot i a la vegada, es tracta de saber triar, de ser conscients a l’hora de decidir. I de saber què és el millor per a nosaltres...

Però també per al altres, per a les persones que ens envolten, perquè, com veurem no podem ser sense els altres.

Podríem dir, llavors, que descobrir-nos com a consciències lliures significa descobrir-nos com a autèntics éssers humans. I això representa simbòlicament un nou naixement, el naixement a una nova manera de veure la vida, la nostra vida i les relacions que establim amb els altres.

dialegTenir consciència o ser conscients?

  1. Què és una persona conscient?
  2. Posa exemples d'excuses de les que hem parlat abans.
  3. Què vol dir ser lliure?

jocsJoc de role-playing: La Mireia vol anar a la discoteca

La Mireia té 15 anys i vol anar a la discoteca perquè es celebra una festa especial. Com suposa que el seu pare no la deixarà, demana només permís a la mare. Què passarà quan s'assabenti el pare, que a més és una persona autoritària i poc raonable?

aportacionsQui som. Graffitis online

mafalda_ser_uno_mismo

Als carnavals la gent es posa màscares i es disfressa de diferents personatges. Naturalment, ningú es creu el que aparenta ser. A la vida diària algunes persones també dissimulen el que realment són i aparenten el que no són.

1. Posa exemples de màscares que utilitza la gent per dissimular el que és: 2. En alguns casos pot ser útil i, fins i tot necessari, dissimular el que som?: 3. Alguna vegada tens por o vergonya de presentar-te davant dels altres tal i com ets? Què fas llavors? Després de contestar les preguntes, l'activitat per penjar d'avui té a veure amb l'afirmació de sentir-nos guionistes i directors de la nostra vida. D'alguna manera mostrem allò que som en tot allò que fem o diem. Avui volem que mostreu allò que sou dibuixant el vostre nom en forma de graffiti. Per ajudar-vos una mica us proposem que ho feu a partir de la pàgina següent: The Graffiti Cretator

Quadrats màgics

Un quadrat màgic és... Un moment, millor ho descobriu vosaltres a partir del quadrat que apareix a la Façana de la Passió de la Sagrada Familia de Barcelona, dissenyada per l'escultor Josep Maria Subirachs. Sí que us podem dir que per descobrir-ho us caldrà estar atents, ser-ne conscients d'allò que us demanem i voler-ho resoldre.

Aquest és un quadrat màgic d'ordre 4. I la seva constant màgica  és 33, l'edat de Jesucrist en la Passió. Es tracta d'una reestructuració d'un dels quadrats màgics més famosos, el de Dürer, rotat 180º i retocat convenientment per a rebaixar la constant màgica en una unitat mantenint la majoria de combinacions que la sumen. El preu pagat per fer-ho, però, va ser el d'haver de repetir dos números (14 i 10) i de fer-ne desaparèixer uns altres dos (12 i 16).

Podeu contruir un quadrat màgic d'ordre 3? Si us cal podeu buscar informació a la pàgina web d'Alberto Coto, campió del món de càlcul mental.

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.